2024. április 25., csütörtök

Az USAID támogatja a vajdasági önkormányzatok fejlődését

Branislav Bugarski tartományi régióközi együttműködési és önkormányzati titkár tegnap Újvidéken találkozott Peter Wieblerrel, az USAID Demokrácia és Kormányzás Irodája igazgatójával. Az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Hivatala (USAID) említett irodája a demokratikus kormányzást elősegítő programok támogatója világszerte. A tartományi önkormányzati titkárral az irodavezető, Peter Wiebler arról tárgyalt, hogy miként lehetne az USAID segítségével erősíteni a vajdasági önkormányzatok teherbírását.

A találkozón jelen volt még: Duško Radaković tartományi önkormányzati titkárhelyettes, Vesna Piperski Tucakov tartományi közigazgatási államtitkár, valamint Aleksandar Radonjić és Jelena Radaković, az önkormányzati titkárság tanácsadója.

– A tartományi régióközi együttműködési és önkormányzati titkárság az átfogó, egységes munkamódszer meghonosítására törekszik Vajdaság minden egyes községében, emiatt kezdtük meg a „Vajdasági szabvány” feltételeinek a meghatározását. Ezen a következőket kell érteni: minden egyes község gazdasági fejlesztési stratégiájának a meghozatalát a 2014-2020 közötti időszakra, helyi gazdasági fejlesztési irodák kötelező létrehozását, a „48 órás” rendszer maximális működőképessé tételét, középtávon pedig a minőségi rendszer, azaz „a községi tanúsítványok” rendszerének a bevezetését – nyilatkozta a Branislav Bugarski.

Peter Wiebler elismerően szólt a tartományi kormány módszeresen fölépített intézkedési csomagjáról, melynek a célja az önkormányzatok további fejlődésének a szavatolása. Az USAID támogatást nyújthat az igazságszolgáltatás reformjával kapcsolatos, a korrupcióellenes harcot erősítő programokhoz, tette hozzá. A tervek szerint az USAID a következő öt évben fokozatosan kivonul a Balkán területéről, de addig is a tartományi titkárság és az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Hivatala folytatják a demokratikus intézmények és az önkormányzatok erősítését célzó, gyümölcsöző együttműködésüket.