2024. április 19., péntek

Harmadszorra se kelt el a Brodoremont

Bérbe adják a monostorszegi hajógyárat

A monostorszegi Terratrade-Brodoremont hajógyár ingó és ingatlan vagyonának harmadik nyilvános árverésén egyetlen vevő, a zombori Vip Group Kft. tett ajánlatot. Az előző árverésen a bezdáni Dunav hajógyár új tulajdonosa, a horvátországi Miroslav Reljanović neurológus és üzletember szeretett volna hozzájutni a monostorszegi gyárhoz is, de a legnagyobb hitelező, az OTP bank elvetette ajánlatát, mert az ajánlattevő a felkínált összeg fejében meg kívánta tartani a gyárban álló, félig kész úszótestet is. A gyár eladható vagyonát kétmillió euróra taksálták.

A mostani árverés is ez a félkész hajó miatt bukott el, a vevő ugyanis nem tartott igényt rá, és mindössze 240 000 eurót kínált a gyárért. A holland megrendelésre épített hajó értéket ugyanakkor egymillió euróra becsülték, az OTP és az Erste bankok természetesen befektetett pénzükhöz kívánnak jutni, így elvetették a Vip Group ajánlatát, ami szerint a hajógyárat a becsült értékének csupán egynegyedéért kívánta megszerezni.

A Brodoremont egyébként Szerbia legelső hajógyára volt, 130 dolgozója van, és 2011 elejétől csődeljárás alatt áll. A csődgondnok szerint, amíg nem talál vevőre a gyár, bérbe adják, hogy fedezhessék a felgyülemlő költségeket.