2024. április 19., péntek

Vojvodina Calling

A Fiatal Írók Szövetségének vajdasági turnéja

A Fiatal Írók Szövetsége a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával Vojvodina Calling címmel vajdasági bemutató körutat tart február 6-án Újvidéken és 7-én Szabadkán, február 8-án pedig megrendezi immár hagyományosnak számító, ötödik Kosztolányi/Csáth-szimpóziumát, melynek középpontjában ezúttal Csáth Géza, a művész, az ember és a művészetek hálózata áll.

Február 6-án, szerdán 19 órakor az újvidéki Művészklubban és február 7-én, csütörtökön 19.30-kor a szabadkai Raktár ifjúsági klubban a Fiatal Írók Szövetségének sorozatszerkesztői, Borbáth Péter és Szőllőssy Balázs, valamint Lapis József bemutatják a szervezet két legújabb kiadványát, Rhédey Gábor és Molnár Illés versesköteteit, ezenkívül vendégül látják a hamarosan első könyvével jelentkező, FISZ-pályadíjas Korpa Tamást.

Február 8-án, pénteken 9.30-kor a palicsi könyvtár olvasótermében megtartja ötödik palicsi tanácskozását a Fiatal Írók Szövetsége Csáth Géza, a művész, az ember és a művészetek hálózata címmel.

– A konferencia célja, hogy Csáth Géza alakját, művészetét a maga sokrétűségében értsük meg. Az író, akinek a szabadkai emléktáblája is magán hordozza e sokrétűség okozta zavart, s aki eszerint egyaránt volt író, orvos, kritikus és zeneesztéta, az irodalomtörténet számára még volt enfant terrible, pszichoanalitikus érdeklődésű lélekbúvár, fantaszta, morfinista és képzőművész is, s ezt a jó értelemben vett meghatározhatatlanságot számtalanszor kiemelték, de termékeny értelmezési szemponttá eleddig nem avatták. A mai tudományos érdeklődés azért is fordulhat ehhez a differenciálatlan érdeklődésű szerzőhöz, mert a XXI. században alapvetően a kevert művészeti közegek összefüggésében mozogva kérdezünk vissza a széttagoltan elképzelt művészeti diszciplínákra. A helyzet, hogy Csáth Géza nem látta lényegesnek különválasztani érdeklődésének tárgyát és alkotásmódjának kifejezőeszközeit, utalhat arra is, miért volt mindig oly népszerű, s mégis meg nem értett, vagyis teljességgel át nem gondolt szerepű alkotó a XX. században. Konferenciánk előadóinak érdeklődése ezzel összefüggésben arra keresik a választ, hogy a jelen kor megváltozott kérdésfeltevéseinek függvényében hogyan lehet megszólítani Csáth Géza eme széttartó irányú művészeti és tudományos érdeklődését – áll a szervezők felhívásában.

A tanácskozás résztvevői Bednanics Gábor, Bengi László, Bordás Sándor, Hózsa Éva, Kollár Árpád, Lapis József, Mészáros Márton, Molnár Eszter, Nemeh Diána, Szirák Péter, Szajbély Mihály és Virág Zoltán.