2024. március 29., péntek

Boise-ban az amerikaiakkal

Alig két órával azután, hogy Sam Querrey legyőzte Thiago Alvest, és így a 3:2-re megnyert meccs hősévé nőtte ki magát, az USA szövetsége közzétette, hogy válogatottjuk április 5-e és 7-e között az Idaho állambeli Boise-ban látja vendégül Szerbiát a Davis-kupa negyeddöntőjének keretében.

Idaho az amerikai északnyugaton van, beceneve a Gem State (A Féldrágakő Állama), határos Kanadával, valamint Washington, Oregon, Nevada, Utah, Wyoming és Montana államokkal. A főváros Boise az állam déli részében van, 210 ezer lakosa van, amivel az USA 101. városa. Nevesebb szülöttei közül nálunk csak két név hangzik ismerősként, ezek George Kennedy és William Petersen színészek. Utóbbi a CSI Las Vegas sorozatban alakított laborfőnökként szerzett hírnevet.

Egészen bizonyos, hogy a meccset kemény borításon tartják meg, ami mindkét csapatnak a kedvence, és az is kedvező, hogy közvetlenül a Miami 1000-es torna után következik, tehát földrészt és éghajlatot sem kell váltani. Szerbiának az esetleges győzelem megnyitná a „Salátástál” másodszori elnyerésének kapuját, hisz az elődöntőben az olaszok ellen immár esélyes Kanadát itthon fogadnák, s ha a másik ágon a címvédő csehek jutnának a döntőbe, akkor azt a meccset is Belgrádban rendeznék meg. Az USA elleni mérkőzés különösen Novak Đokovićnak lehet érdekes, aki tavaly csak két meccset veszített a top 10-en kívüli teniszezők ellen, ezek pedig éppen az amerikai válogatottban egyest játszó John Isner és Querrey voltak.

A Davis-kupa negyeddöntőjének párosítása: Kanada–Olaszország, USA–Szerbia, Argentína–Franciaország, Kazahsztán–Csehország.