2024. április 19., péntek

Ünnepel a művésztelep és közönsége

A jubiláris évek számával megegyező műalkotások válogatásából, kiállításából állt össze a topolyai Art Galleryben jelenleg megtekinthető retrospektív tárlat, amely a bácskossuthfalvi 9+1 Nemzetközi Művésztelep fennállásának harmincöt évét jegyzi. Március ötödikéig látogatható a topolyai Kray-kastélyban.

– Egy művésztelep vezetése nem kíván sokat, csak mindent: emberséget, kiállítást és azt, hogy gondolati síkon is mindenekelőtt a művésztelep szerepeljen. A felsoroltak eredményezik, hogy több nagy művészteleppel ellentétben a 9+1 fenn tudott maradni, élő művésztelepként létezik jelenleg is. Megalakulásának idején kitűzött célját, a művelődés, valamint szűkebb közösségünkben a képkultúra felvirágoztatását már elérte e művésztelep, azonban a fennmaradás, a folytonos működés, a közönség csodálatára létrehozott műalkotások hátrahagyása állandó célkitűzésként szerepel továbbra is. Amikor 1978-ban, az akkor még nem formális csoportba tömörülő alkotók megjelentek falunkban, nem egy elzárkózott közösségként léteztek köreinkben, hanem a falu központjában, forgalmas sarkokon alkottak, ahol a járókelők megismerkedhettek velük és tevékenységükkel – emlékezett Fazekas Róbert, aki a topolyai művésztelep képtárában, az Art Galleryben február 1-jén szervezett tárlatmegnyitón a Topolya községi képviselő-testület és a bácskossuthfalvi helyi közösség tanácsának nevében köszöntötte az ünneplőt és a művésztelep tisztelőit, barátait. Kiemelte: az id. Novák Mihály festő által kieszközölt művészmegmozdulás Bácskossuthfalván, a 9+1, nem hagyományos művésztelepként, hanem egy alkotói csoport éves találkozójaként vált ismertté.

Harmincöt, negyven évvel ezelőttről jegyzik e művészmegmozdulás kezdeti lépéseit, amely akkoriban a professzionális és az amatőr művésztelep határmezsgyéjén mozgott, idővel elhajlást mutatva a professzionális felé, hiszen e művésztelep esetében egyedüli fokmérőként állandó jelleggel a minőséget tartották számon – jegyezte meg az ünnepi rendezvényen elhangzott köszöntőjében a topolyai művésztelep házigazdája, Zsáki István festőművész, aki a 9+1 Nemzetközi Művésztelep alapítótagja. Zsáki vállalta, hogy e jubileumi tárlat anyagát is összeállítja a művésztelep jelenleg körülbelül ötszáz alkotást számláló gyűjteményéből. Vajdasági, tartományunkból elszármazott, illetve Magyarországon, valamint Szlovákiában élő alkotók elsősorban olaj-, továbbá akvarell- és akrillfestményeiből született meg a jelenleg Topolyán felállított, március 5-éig, hétköznaponként 9 és 14 óra között látogatható tárlat, amely anyagában kollázs és lomography is fellelhető.