2024. március 29., péntek

Lövöldözés az Újtelepen

A polgármester azt követeli a rendőrségtől, hogy védjék meg a polgárokat – A VSZL a vajdasági belügyi szervek létrehozásában látja a megoldást

Hétfőn kora délután az újvidéki Újtelepen úgynevezett szurkolói csoportok lőttek egymásra. Az incidens az I. Vajdasági brigád iskola közelében történt, sebesültek nem voltak. A szemtanúk azt állítják, hogy egy csoport fiatal, öten-hatan, egy leparkolt gépkocsi mögött megbújva bevárta a másik csoportot, amikor a közelükbe értek, rájuk lőttek.

Állítólag a másik csoportból valaki pisztolyt vett elő, és visszalőtt, a szemtanúk szerint valószínű, hogy mindannyian kiskorúak voltak. A lövöldözést követően a fiatalok szétszaladtak, valószínű, hogy a fejükön csuklyát viselő fiatalok szurkolói csoportok tagjai. A nyomozók az egyik golyót állítólag megtalálták egy épület falában a Parasztlázadás utcában.

A polgármester reagált a történtekre, Miloš Vučević követeli a rendőrségtől, az ügyészségtől és a többi illetékestől, hogy védjék meg a polgárokat, hiszen Újvidék utcáin egyre több az erőszak és a bűnözés. Figyelmeztet arra, hogy az utóbbi időben ijesztően megnőtt a tömegverekedések száma, egyre több a lopás és az utcai, fegyveres leszámolás, mindez veszélyezteti a polgárok biztonságát. – Nem szemlélhetjük tétlenül, amint az erőszak és a gőg eluralkodik városunk felett, a rendőrségtől és az illetékesektől teljes erőbevetésre számítunk, elvárom, hogy mielőbb bekísérjék a lövöldözőket – mondta a polgármester.

A Vajdasági Szociáldemokrata Liga is közleménnyel reagált a történtekre, emlékeztetnek arra, hogy fél év leforgás alatt huligánjaink immár másodszor lőnek egymásra, iskoláink közelében. Szeptemberben a Limánon történt hasonló incidens, akkor egy 18 éves fiút hasba lőttek. Ezúttal az Újtelepen lövöldöztek, abban a városrészben, amelyben túl kevés a rendőr, és ahol két héttel ezelőtt, egyetlen éjszaka alatt több tucat gépkocsit törtek fel. A liga követeli, hogy az Újtelepen fokozzák a rendőri jelenlétet! Ivica Dačić belügyminiszter tavaly bejelentette, hogy 2012. végéig megnyílik az új rendőrállomás itt, 80 dolgozóval, most azt mondják, hogy az állomás 2013. végéig készül el. Az újvidéki rendőrállomány létszámát a liga szerint nem 80-nal, hanem 300-zal kellene növelni, az sem mellékes, hogy az újvidéki rendőrségnek három éve nincs parancsnoka. Minek kell történnie ahhoz, hogy valaki végre felfigyeljen Újvidékre, és biztonságot teremtsen? – olvasható a pártközleményben, amely kitér arra is, hogy a tartomány területén sem sokkal jobb a közbiztonsági helyzetkép. – Végső ideje a szerbiai belügyminisztérium munkájának szétdarabolása, és a vajdasági rendőrség megalakításának – írják a liga közleményében, ahol az ilyenfajta rendőri megosztást nem két párhuzamos rendőrségként látják, hanem a rendőrség struktúrájának átszervezéseként, olyan modellként, amelyben az itteni rendőrök munkáját itteni parancsnokok koordinálnák.