2024. április 24., szerda

Az idén felcsendül az orgona

Ha elő tudják teremteni a hiányzó összeget, Zenta legnagyobb templomában lesz orgonaszentelés

Február közepén Zentára szállítják a Jézus Szíve templom felújított orgonájának az első részét.

Mgr. Borbély Zoltán, az Újvidéki Művészeti Akadémia docense, a zentai Cor Jesu Alapítvány ügyvezetője kérdésünkre elmondta, hogy a munkálatok tovább tartottak a tervezettnél, mivel a régi zentai orgonaszekrény állapota a vártnál is jóval rosszabb volt.

Borbély Zoltán a régi orgonán játszik (Fotó: Horváth Zsolt, archív felvétel)

Borbély Zoltán a régi orgonán játszik (Fotó: Horváth Zsolt, archív felvétel)

Minderre az orgona lebontásakor derült fény. Ugyanis miután annak felületéről eltávolították a régi festékréteget, kiderült, hogy az eredeti, Rieger cégtől származó színösszeállítás (okkersárga és barna alapszín, piros, kék, arany csíkozással) különbözik attól, amit eddig ismertünk (zöld alapszín, piros és sárga csíkozással), ezért a kérésükre a felületeket az eredetinek megfelelően restaurálták. Jelenleg pedig a vámpapírok intézése van folyamatban.

Borbély Zoltán elmondta azt is, hogy az orgonaszekrény mellett beépítik még a főmű és a pozitívmű szélládáit, s természetesen a hozzájuk való szélsípokat is.

– Ezek egyelőre nem lesznek megszólaltathatók, mivel a játszóasztal csak később kerül beszerelésre – mesélte beszélgetőtársunk.

Napilapunk korábban már beszámolt arról, hogy Zenta legnagyobb temploma a feldbachi templom régi orgonáját kapja el, amelyet 1941-ben a salzburgi Max Dreher orgonaépítő mester készített. Lényegében egy jó diszpozíciójú, 34 regiszteres orgonáról van szó, amelyik a zentai orgonánál háromszor nagyobb. A Szt. Leonárd-templom ajándékát a magyarországi Taksonyban élő és dolgozó Varga László orgonaépítő mester és csapata újítja fel, és építi majd be. A projektum összköltségét egyébként kb. 81 ezer euróra becsülték, aminek az előteremtésére gyűjtést is szerveztek. A zentai önkormányzat 5214 euró értékben állta a tervrajzok kidolgozásának a költségeit, a Rotary klub helybéli szervezete és nem utolsósorban a tartomány is donációval járult hozzá az orgona újjáépítéséhez. A Tisza-parti rotariánusok mintegy 100 ezer dinárral, a tartomány pedig 2 millió dinárral járult hozzá a projektumhoz. Természetesen ezen kívül több pályázaton is részt vett a zentai alapítvány. Ezek közül az IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program pályázatán mintegy 30 ezer eurót nyertek az orgonaépítésre, és bruttó 10 ezer eurót rendezvények szervezésére.

– E költségek előfinanszírozását a Zentai Önkormányzat vállalta, s ezért nagy köszönettel tartozunk nekik – hangsúlyozta ki Borbély, aki egyben elmondta azt is, hogy még mintegy 19 ezer euró hiányzik a projektum megvalósításáig, amelynek előteremtésére több forgatókönyvük is van, amennyiben ezek közül valamelyik megvalósul, akkor az orgonaátadás határidejét is tartani tudják.

Az orgona felszentelését egyébként eredetileg húsvétra tervezték, de Borbély Zoltán elmondta, hogy az orgonaépítő nem vállalta az időpontot, mert a téli hideg miatt a sípok intonálását nem tudta volna időben elkezdeni.

– Ekkor döntöttünk pünkösdhétfő mellett, viszont kiderült, hogy ez sajnos Dr. Pénzes János püspök atyának nem felelt meg, aki a bérmálások miatt nem tudta volna vállalni az orgona felszentelését – mesélte a Cor Jesu Alapítvány vezetője, s egyben hozzáfűzte, hogy jelenleg is zajlanak az egyeztetések, és hamarosan meglesz a végleges időpont. Ez egyébként legvalószínűbb, hogy június 7-re, a Jézus Szíve templom ünnepére, a templombúcsú előtti péntekre esik majd.

– Ekkor tartanánk esti zsolozsma keretében az orgona felszentelését, majd azt követően az alkalmi hangversenyt. Az orgonistai szolgálatot jómagam látom majd el. A végleges időpontról természetesen idejében tájékoztatjuk majd a közvéleményt – mesélte beszélgetőtársunk.

Nyitókép: Borbély Zoltán a régi orgonán játszik (Fotó: Horváth Zsolt, archív felvétel)