2024. április 25., csütörtök

Újabb rendbontásos tüntetés Kairóban

Több százan tüntettek szombat este Kairóban az elnöki palota előtt, egyesek kövekkel és Molotov-koktéllal dobálták az épületet, de a rendőrség nem avatkozott közbe.

A tüntetés az erőszakba fulladt pénteki tiltakozó akciókat követte, illetve – mint az egyik résztvevő elmondta – az akkor lelőtt fiatalember emlékezetére szervezték.

Az előző napi megmozdulások több helyütt összecsapásokhoz vezettek a rendőrség és a tüntetők között, és a haláleset mellett több tucatnyian megsebesültek.

Szombaton a rendőrség sajtójelentések szerint arra kapott utasítást, hogy lehetőleg ne avatkozzon a tüntetésbe. Az elnöki palotánál ezért a tiltakozók csoportjának közelében nem tartózkodtak rendőrök. Az épület őrei pedig azt hangoztatták, hogy kizárólag a palota védelmét tartják feladatuknak. Ők mindazonáltal többször a levegőbe lőttek figyelmeztetés gyanánt.

A tüntetők Mohamed Murszi elnök lemondását követelték, mégpedig ugyanazokkal a jelmondatokkal, amelyek a tekintélyelvű Hoszni Mubarak rezsimjének távozását elérő, két évvel korábbi tüntetéshullám idején hangzottak el.

Lemondásra szólították Mohamed Ibráhim belügyminisztert is, miután az interneten az előző napi eseményekről terjesztett videofelvételeken látható volt, ahogy a rendőrök megvernek egy meztelenre vetkőztetett embert. Emiatt a nap folyamán az egyiptomi ellenzék is távozásra szólította a minisztert, aki este jelezte is, hogy kész lemondani, „ha ez megbékíti a népet”.

Tüntetés és zavargás volt szombat este Alexandria kikötővárosban is. Ott a rendőrség – egyiptomi sajtójelentés szerint – a levegőbe lőtt, és több résztvevőt előállított.