2024. április 19., péntek
Gongadze-gyilkosság: életfogytiglanit kapott az elkövető

Nem tudni, kiderül-e valaha, kik voltak a megrendelők?

Ungvári tudósítónktól

Életfogytiglanit kapott Olekszij Pukacs volt rendőrtábornok Georgij Gongadze ellenzéki újságíró 2000-ben történt meggyilkolásáért. Az első fokú verdiktet egy kijevi bíróság mondta ki, az ítélet még nem jogerős. 15 napon belül fellebbezhet a védelem. Az elítélt azt mondta, csak megijeszteni akarta az Ukrajinszka Pravda egykori főszerkesztőjét, ám túllőtt a célon. Ismételten utalást tett arra, miszerint Leonyid Kucsma exelnök és Volodimir Litvin volt házelnök többet tudhat az egész ügyről.

Csak megijeszteni akarta

A volt tábornok a tárgyaláson azzal védekezett, hogy nem akarta megölni az újságírót, csak megfélemlíteni, amikor nadrágövet csavart a nyaka köré, amellyel azonban eltörte a nyakcsigolyáját. Az egykori magas beosztású rendőrfőnök azt állította, hogy a Leonyid Kucsma akkori elnököt cikkeiben gyakran bíráló újságíró „megfélemlítésére” a néhai Jurij Kravcsenko belügyminisztertől kapott parancsot. Kravcsenko 2005-ben, közvetlenül ügyészségi kihallgatása előtt fejlövéssel végzett magával. Az eset körülményei máig tisztázatlanok.

Georgij Gongadze, az Ukrajinszka Pravda hírportál alapítója 2000. szeptember 16-án tűnt el. Lefejezett holttestét két hónappal később találták meg egy Kijev környéki erdőben. A brutális gyilkossági ügy évekig egy helyben toporgott. Élénkebb nyomozás csak Viktor Juscsenko 2005-ös hatalomra kerülése után indult. Ekkor vesztette életét rejtélyes körülmények között Kravcsenko. A hivatalos verzió szerint öngyilkos lett. A nemzetközi botránnyá dagadt ügyben 2008-ban született az első ítélet. Akkor három rendőrt 12-től 13 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtottak a Gongadze-gyilkosságban való részvételért. Pukacsot évekig tartó körözés után 2009 júliusában vették őrizetbe. Egy Zsitomir megyei kis faluban bujkált, földművesnek álcázta magát. Már akkor bevallotta, hogy közvetlenül részt vett a bűncselekmény elkövetésében. Később azt is megmutatta, hová ásták el az újságíró koponyáját.

Kucsma többet tudhat

Pukacs életfogytiglani ítélete ugyanakkor mégsem tesz pontot a szövevényes ügy végére. A bíróság 500 ezer hrivnya kártérítés megfizetésére is kötelezte Gongadze özvegye javára. Ám Leszja Gongadzét, sőt, nemcsak őt, hanem a hazai, de a világ közvéleményét is erősen foglalkoztatja, miként fejeződhet be valójában az eset, s legfőképp: kiderül-e valaha, ki vagy kik voltak a megrendelők.

Olekszij Pukacs, a belügyminisztérium egykori elhárítási főnöke közvetlenül a letartóztatása után tett beismerő vallomásában ugyan elismerte, ő gyilkolta meg 2000 szeptemberében az ellenzéki újságírót, ám azt állította, arra az akkori belügyminiszternek személyesen Leonyid Kucsma hivatalban lévő elnök és titkárságának vezetője, Volodimir Litvin adott utasítást. Akkor nyomozás indult Leonyid Kucsma ellen, ám azóta az eljárást megalapozott bizonyítékok hiányára hivatkozva beszüntették. Pukacs a bíróságon megismételte, ha többet akarnak tudni az egészről, kérdezzék az exelnököt és a korábbi házelnököt.

 Az elnök utasított minket

Úgy tudni, a fővádlott a nyomozóknak részletesen elmesélte a közel tizenhárom évvel ezelőtt történteket. Eszerint, amikor Pukacs elvégezte a rá bízott feladatot, azaz likvidálta Gongadzét, bement jelentést tenni közvetlen főnökének, Kravcsenko belügyminiszternek, aki előzetesen személyesen adta ki a gyilkossági parancsot. A miniszter szobájában rajtuk kívül ott volt még Volodimir Litvin. Kravcsenko úgy mutatta be Pukacsot Litvinnek, aki akkor Kucsma elnök titkárságvezetője volt, hogy „ez az a fiú, az elhárítási főnökünk, aki megölte és eltüntette Gongadzét”. Amire Litvin úgy válaszolt, hogy ezt ő nagyon jól tudja. Kravcsenko azt is mondta Litvinnek, hogy „mi az elnök elkötelezett hívei vagyunk és minden parancsát teljesíteni fogjuk”. Pukacs arról is beszélt a bíróságon, hogy ezt megelőzően, amikor a miniszter megbízta az üggyel, indoklásképpen azt mondta neki: „Értsd meg, erre közvetlenül az elnök utasított minket”.

A hatóságok terhelő bizonyítékok gyűjtése céljából 2000 nyarán megfigyelték az Ukrajinszka Pravda zsurnalisztáját, ami Gongadze tudomására juthatott. Ugyanis 2000. szeptember 10-én, elrablása előtt hat nappal ezt nyílt levélben jelezte az akkori főügyésznek. Kucsma ezek után magához rendelte Kravcsenkót dorgálás céljából, aki akkor megígérte az államfőnek, záros határidőn belül rendezi a kérdést. Az ominózus beszélgetés után pár nappal tűnt el Gongadze, majd néhány hónappal később megtalálták holttestét egy Kijev közeli erdőben. A tanúvallomások szerint Kravcsenko pozícióféltésből adhatott parancsot Olekszij Pukacs tábornoknak Gongadze likvidálására.