2024. március 29., péntek

Továbbtanulnak az újságírók

Először hirdetett ösztöndíjpályázatot az MNT a médiában dolgozók számára – A Pannon RTV négy, a Magyar Szó egy alkalmazottja kaphat támogatást

Tavaly decemberben hirdette meg először a Magyar Nemzeti Tanács közigazgatási hivatala a médiában foglalkoztatottak ösztöndíjazására vonatkozó pályázatot. A támogatás célja, hogy azok az évek óta médiában dolgozók, akiknek valamilyen oknál fogva nincs megfelelő felsőfokú végzettségük, munka mellett, anyagiak hiányában fel kellett függeszteniük vagy el sem tudták kezdeni az egyetemi képzést, ezúton kapjanak támogatást. Mindössze 15-en jelentkeztek a pályázatra, közülük heten tettek eleget hiánytalanul a kiírási feltételeknek. A családos jelöltek előnyt élveztek. A havi nyolcvan eurónak megfelelő összeget első alkalommal öt hallgatónak ítélték oda.

Soós Georgina, a Pannon RTV rádiós vezető hírszerkesztője, Kozma Zoltán, a Pannon televízió főszerkesztője, Orosz Ildikó, a Pannon Rádió főszerkesztője, Fehér Márta, a Pannon RTV Közügyek és Rekontra című műsorainak szerkesztő-műsorvezetője, valamint Tőke János, a Magyar Szó sportrovatának szerkesztője részesülhetnek az idén ösztöndíjban.

Soós Georgina Újvidéken a Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéken diplomázott és szerzett mesteri oklevelet. A vezető hírszerkesztőként dolgozó Georgina most a budapesti Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának a Közszolgálati Médiaakadémia Alapítvánnyal együttműködve indított közszolgálati média szerkesztő szakára jár szeptember óta.

Ugyanezen a képzésen tanul tovább Kozma Zoltán, a Pannon TV főszerkesztője is, aki ezt megelőzően a Fabus Egyetemen szerzett alapképzést, közgazdász szakon diplomázott. A másoddiplomáját szerzi most meg Budapesten, mert úgy véli, fontos, hogy szakirányú végzettsége is legyen, illetve a Pannon RTV és az MTVA sikeres együttműködésének alapfeltétele, hogy képzett szakemberek minőségi műsorokat készíthessenek a Pannon TV-ben.

Orosz Ildikó is ezért jár a Pázmány képzésére. A négy féléven át tartó szakosítást megelőzően a Szegedi Tudomány Egyetem Gazdasági Karán szerzett közgazdász oklevelet. Kiemelte, az MNT segítsége nélkül nem járhatna erre a képzésre. A képzés díja egyébként 150 000 forint félévenként, amelyet az RTV és az MNT közösen fedez a három hallgató számára.

Fehér Márta korábban a szabadkai Közgazdasági Karon tanult, ahol nem fejezte be a tanulmányait. Most a Fabus Egyetemen elsőéves. Hat éve a Pannon RTV munkatársa, szerkesztő-műsorvezetője, három gyermek édesanyja.

Tőke János, lapunk sportrovatának szerkesztője 2003 és 2008 között a rovat újságírója volt, azóta szerkesztő-újságírója a rovatnak. Előtte a Képes Ifjúság állandó munkatársaként dolgozott. Nős, egy gyermek apja. Az újvidéki Magyar Tanszéken tanult, de ott nem diplomázott. Jelenleg, szeptember óta a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Felnőttképzési Intézet – Andragógiai és Művelődéstudományi Tanszékén médiaszakon tanul. Az első szemesztert sikeresen fejezte be. Amikor szeptemberben úgy döntött, továbbtanul, még nem tudta, hogy lesz ilyen ösztöndíj-lehetőség, így nagy segítséget jelent számára, hiszen a 150 000 forintos félévi tandíjat a családi kasszából fizeti.

Simon Erzsébet Zita, a Magyar Nemzeti Tanács Közigazgatási Hivatalának tájékoztatási ügyekkel megbízott tanácsosa lapunknak elmondta, erre a tanévre lezártnak tekintik a pályázatot és a következő évre készülnek, s igyekeznek majd körültekintően előkészíteni a pályázatot és arra buzdítani, hogy minél tömegesebben jelentkezzenek a médiában dolgozók.

– Elsősorban az a célja a támogatásnak, hogy az elkezdett, de be nem fejezett egyetemi tanulmányok folytatását segítsük, hiszen az újságírók képzettségi szintjének javítása stratégiai feladatunk. A felmérési adatok szerint a médiában dolgozók harminc százalékának csak középiskolai végzettsége van. Az egyik feltétel, hogy munkaviszonyban legyen a pályázó, mégis több tiszteletdíjas munkatárs is jelentkezett. – Remélem, őszre nagyobb lesz az érdeklődés, és több újságíró nyerheti el az MNT média-ösztöndíját, amellyel elsődlegesen a félbehagyott egyetemi tanulmányok befejezéséhez kívánunk löketet adni a támogatással. Persze ez nem azt jelenti, hogy a többieket kizárjuk, a jelentkezőktől függ a konkurencia. Idén is sokan érdeklődtek, mégsem pályáztak – nyilatkozta lapunknak Simon Erzsébet Zita.