2024. április 25., csütörtök

Turjai kolbászfesztivál – Zomborban

Február első napján Zomborból indult a 29. turjai (Turija) kolbászfesztivál promóciója. A turjai hentesek és kolbászsütők egyébként hosszabb ideje minden évben eljönnek Zomborba, ahol a Szentháromság téren fölállított bódéikban kínálják a nyers és száraz, csemege- és csípős kolbászt, ami hazavihető, de a helyszínen frissen sütve, lepényben, mustárral kínálva meg is kóstolható. A korábbi esztendőkhöz képest az idén visszafogott érdeklődés fogadta Zomborban a kolbászfesztivált, igencsak meglátszott a pénztelenség, ugyanis többen bámészkodtak, mint vásároltak. Ugyanakkor talán az se játszott a kolbászosok kezére, hogy a zombori közkórházban a hét elejétől tizenhárom szondi (Sonta) lakost ápolnak trichinózis fertőzéssel, akik állatorvossal nem ellenőrzött sertésekből készült kolbászt fogyasztottak. Az első eseteket követően összesen 26-an jelentkeztek ellenőrzésre, a betegséget felüknél mutatták ki, köztük négy gyerek is van. Állapotuk javul, a jövő héten várhatóan elhagyhatják a fertőző osztályt. A trichinózis megjelenésének híre is többeket elriaszthatott a vásárlástól.

A szervezők idén is 30 kilogramm kolbászt adományoztak a városnak, amit egyenlő arányban osztottak szét a gyermekotthon, a Vuk Karadžić kisegítő iskola és az idősek otthona között. 

A 29. Kobasicijada központi rendezvényére természetesen Turján kerül sor, mégpedig február 22–24. közt. A rendezvény vélhetően az egyik „legízletesebb” vajdasági idegenforgalmi látványosság, amelyre nemcsak Szerbiából érkeznek vendégek, hanem Magyarországról, Horvátországból és más államokból is indulnak turistacsoportok.

A turjai kolbásztöltők a zomborin kívül még két vajdasági promóciót tartanak, február nyolcadikán Szabadkán, február 15-én pedig Újvidéken.