2024. április 25., csütörtök

Lopások és támogatások

Lakossági fórumokon ismertetik a mezőgazdasági támogatásokat – A VMSZ tovább szeretné szigorítani a kis értékű lopások büntetését

Úgy tűnik, végre „rendes kerékvágásba” kerül a mezőgazdasági termelők támogatási rendszere. Erre utalnak Fremond Árpád köztársasági képviselő szavai, amelyek a tegnapi zentai sajtótájékoztatón hangzottak el. Bekerült ugyanis a törvénybe, hogy ezentúl a teljes köztársasági költségvetésnek 5 százalékát a mezőgazdaságra fordítják. A képviselő elmondta, hogy a VMSZ-frakciónak több javaslata is beépült a törvénybe, egyebek között az, hogy csak 100 hektárig jár a támogatás a termelőknek (eredetileg nem volt ilyen korlátozás), a nyugdíjas gazdálkodók is részesei lesznek a rendszernek, továbbá december helyett március 31-éig lehet újra bejegyeztetni a gazdaságokat. A VMSZ-es képviselők javaslatára korlátozták a mezőgazdasági miniszter hatáskörét, vagyis nem csökkentheti 100 hektárnál kisebb területre a támogatott gazdaságokat; emellett lehetőség nyílik arra, hogy a tartomány számos területen vissza nem térítendő támogatásokat folyósítson a gazdáknak. Nem fogadták viszont el azt a javaslatukat, hogy növeljék a támogatások összegét, valamint, hogy az állattenyésztők felvásárlókon keresztül is hozzájussanak a támogatásokhoz. Határidőt ugyan nem szabtak meg a kifizetésekre, de rövidesen elkészítik az ütemtervet.

Pék Zoltán zentai köztársasági képviselő a kis értékű lopások büntethetőségével kapcsolatos kérdésekről szólt. Elmondta, hogy a VMSZ nem teljesen elégedett a büntetőtörvénykönyv ez irányú módosításával. Azt ugyan elérték, hogy a korábbi 15 000 dinár helyett ne 10 000, hanem 5000 dinárban szabják meg az alsó határt, de nem jutottak el a zéró toleranciáig. Éppen emiatt ebben a hónapban egy másik törvényre vonatkozó módosítási javaslatot nyújtanak be, amivel azt szeretnék elérni, hogy míg az 5000 dinár fölötti értékű lopások bűncselekménynek számítanak, addig az ennél kisebb értékűeket szabálysértési eljárásban büntessék; és ne csak az eltulajdonított értéket számítsák be, hanem pl. a betöréssel okozott kárt is.

Ceglédi Rudolf polgármester arról számolt be, hogy a községben nem növekedtek a bűncselekmények, sikerült visszaszorítani a mezőgazdasági lopásokat, jó az együttműködés a rendőrséggel, eredményesnek tűnik a mezőőrszolgálat átszervezése, ugyanakkor felhívta a polgárok figyelmét, hogy minden lopást jelentsenek be.

A közbiztonságról, a mezőgazdasági támogatásokról és más, a parlament munkájával kapcsolatos témákról lakossági fórumokon beszélgetnek el a VMSZ képviselői a közeljövőben Vajdaság több településén is. Az első ilyen fórumra február 7-én (csütörtökön) este 7 órakor a zentai városházán kerül sor.