2024. április 23., kedd

Többet takarítanak majd Óbecsén

Az idei év első ülését tartotta meg csütörtökön az óbecsei képviselő-testület, amelynek napirendje nem ígért túl sok izgalmat: a legtöbb esetben a közintézmények és a közvállalatok idei programjairól kellett véleményt mondaniuk a képviselőknek, ami a korábbi években nagyobb hullámverések nélkül, viszonylag gyorsan meg is szokott történni. Nem úgy ezúttal.

Az ellenzéki képviselők nagyjából egy-egy órán át vitatták egyik-másik óbecsei közvállalat munkatervét, elsőként a Komunalac Közvállalat került kereszttűzbe. Kinka Erzsébet (VMSZ) többek között annak a véleményének adott hangot, miszerint a közvállalat mostoha módon bánik a környező településekkel, az ott elvégzett munkák messze az elvárások alatt vannak. Kovács Norbert igazgató annyit elismert: az észrevétel jogos, bár a kritika mindenekelőtt a korábbi igazgató tevékenységét kellene hogy illesse. Elmondása szerint tavaly Péterrévén például 1200 négyzetméternyi parkot takarított a vállalat, az idén ez – a helyi közösség igényének megfelelően – 8000 négyzetméter lesz. Tízszer több területet fognak kaszálni, lesz tavaszi takarítás is a községben, és a tavaly ősszel megkezdett virágosítást tavasszal és ősszel folytatják. Vuk Radojević polgármester arról is beszámolt, hogy szerdán az újvidéki Gradsko Zelenilo Közvállalattal folytattak tárgyalásokat, amellyel közösen rövidesen az óbecsei Tisza-parti sétányt teszik szebbé.

A Vodokanal Közvállalatot a mintegy 25 százalékos létszámemelkedés és a közel 18 százalékos kiadásnövekedés miatt érte bírálat, de a péterrévei vízellátás kérdése is napirendre került. A személyeskedésektől sem mentes vita során elhangzott: a vállalat ezentúl nem alvállalkozókkal, hanem saját erőforrásaival fog dolgozni, ezért van szükség kádercserére és beruházásokra, Péterrévén pedig akkor lehet majd üzembe helyezni a kifúrt kutakat, ha azokat sikerül a köztársasági telekkönyvekből községibe íratni, amire vélhetően hosszú hónapokat kell várni. Mindegyik munkaterv kapcsán elhangzott: a programokat a törvény értelmében december elsejéig kellett volna megszavaznia a testületnek.

A képviselők végül szavazattöbbséggel elfogadták az összes közvállalat – a Komunalac, a Vodokanal, a Toplana, valamint az Építésügyi Igazgatóság – éves programját, és rábólintottak a levéltár, a sportközpont, az idegenforgalmi iroda, az Óbecsei Népkönyvtár és a Városi Színház idei munkatervére is. Ez utóbbi esetében mind a Demokrata Párt, mind a VMSZ ellenzékben lévő frakcióvezetői is elismerően szóltak az új igazgató eddigi teljesítményéről, aki hosszú évek óta először szervez tartalmas és rendszeres programokat a színházban, és végre magyar nyelvű előadásokat is láthat a közönség.

Ettől függetlenül a képviselők havi járandóságának megemelése sem ment olajozottan: a demokraták azt kifogásolták, hogy a hatalmi koalíció képviselői nem dolgoznak meg ezért a pénzért, hiszen a szavazásokon túl nem vesznek részt a testületi vitában, míg a VMSZ álláspontja szerint felesleges és a polgárok jövedelméhez képest aránytalanul magas pénzkiadásról van szó. A módosítás elfogadása után a helyi parlament tagjainak 2009 óta változatlan mértékű, 7500 dináros juttatása most 12 000 dinárra ugrott. Ez az összeg egyébként Belgrádban a legmagasabb, ahol 15 700 dinárt tesz ki, a legtöbb községben 5000 dinár körüli összegről van szó, de több helyen egyáltalán nem kapnak pénzt a helyi képviselők.