2024. március 28., csütörtök

Ismét tüntetések és összecsapások Egyiptomban

Összecsaptak az egyiptomi rendőrséggel pénteken a kairói elnöki palota előtt a Mohamed Murszi államfő és a Muzulmán Testvériség hatalma ellen tiltakozó tüntetők. Az államfő politikája ellen tiltakozó több ezres tömegből kövekkel és benzines palackokkal dobálták meg a palotát védelmező rendőröket, akik könnygázzal és vízágyúkkal válaszoltak. Több benzines palack berepült a palota kertjébe, emiatt az egyik fa lángra kapott. A rohamrendőrség sikertelenül próbálta feloszlatni a tömeget.

Az egyiptomi főváros központjában, a Tahrír-téren is szórványos összecsapások voltak a néhány ezer főt számláló tiltakozók és a rendfenntartók között. A kövekkel megdobált rendőrök gumilövedékkel lőttek a tüntetőkre, akik közül legalább két ember megsebesült.

A tiltakozási hullám nyolcadik napján ezrek vonultak utcára néhány más egyiptomi városban, így Alexandriában, Iszmaílijában és Port-Szaídban is. Ez utóbbiban több ezer ember tüntetett, de péntek estig békés maradt ez a megmozdulás.

A korábbi napok utcai tüntetései, a január 25. óta tartó zavargások az ország több városában csaknem hatvan halálos áldozatot követeltek.

A pénteki összecsapásokat azért tartják különösen nyugtalanítónak a politikai megbékélést kereső erők, mert az előző nap az erőszakról való lemondásról állapodtak meg a rivális egyiptomi pártok.

Mohamed Murszi államfő múlt vasárnap szükségállapotot rendelt el a Szuezi-csatorna mentén fekvő három kormányzóságban – illetve nagyvárosban – Szuezben, Iszmaílijában és Port-Szaídban. Az elnök egyidejűleg nemzeti párbeszédet kezdeményezett, amit az ellenzék feltételekhez kötve elutasított, majd saját párbeszéd-javaslattal állt elő.