2024. március 28., csütörtök

Péntektől lehet jelentkezni a magyar egyetemekre

Mostanság jobbára csak akkor szóltak tudósítások a magyar felsőoktatási jelentkezésről, ha a hallgatói elégedetlenségről, demonstrációkról volt szó. Pedig a felvételi eljárás folyamatban van, s a határidők közelítenek. Ez igaz akkor is, ha meglehetősen viharosak a körülmények, amelyek övezik azokat.

Orvostanhallgatók gyakorlóbabán tanulják a sürgősségi betegellátást a Semmelweis Egyetem szimulációs laboratóriumában. Az oktatáshoz használt bábuk igazi tüneteket produkálnak, így a diákoknak módjuk van a valódihoz nagyon hasonló helyzetben például újraé

Érdemes tehát egy kicsit a feltételekkel is foglalkozni. Az idén szeptemberben kezdődő tanévre február 1-jétől március 1-jéig lehet jelentkezni. A leendő hallgatók elektronikus formában is leadhatják jelentkezési lapjaikat. Mi több, jobb is ezt a módszert választani, hiszen egyfelől teljesen egyenértékű a klasszikus, papíralapú jelentkezéssel. Az e-felvételi egyik nagy előnye, hogy kiszűri az olyan hibákat, amelyeket kitöltés közben a papíron jelentkezők meglehetősen nagy számban vétenek. Az automatikusan érvényesíthető formai korrekciókat begépelés után a rendszer saját maga elvégzi. Amennyiben a hiba érdemi, ellenőrizhető és informatikailag kezelhető, arról a jelentkező értesítést kap. Ami nagyon jól tud jönni, ha valaki tévedésből nem létező jelentkezési helyre jelentkezni... Az e-felvételi legnagyobb előnye tehát a felvételi szabályokra épülő feltételrendszer, amely nem engedi meg a hibás űrlapkitöltést. A www.felvi.hu honlapon lehet regisztrálni és minden, az eljárással kapcsolatos információt begyűjteni.

Fontos változást jelent a korábbi évekhez képest az a tavaly őszi kormányrendelet, amelynek köszönhetően azoknak a határon túli diákoknak, akik legalább két évig tanultak szerb nyelvet és irodalmat, a tanulmányaikat felsőfokú nyelvvizsgaként ismeri el a rendszer és 40 pluszponttal honorálja azt. Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár tavaly egy, a Magyar Szónak adott interjúban ezt nyomatékosan megerősítette, mondván: ha a határon túli diák anyanyelvén tanul és érettségizik a többségi nyelvből, az középfokú nyelvvizsgának minősül és 28 pontot ér a felvételi pontszámításnál. Ha viszont valaki valamilyen közismereti tárgyat is az adott ország többségi népének nyelvén tanul legalább két éven át, akkor azt a felvételi eljárás során felsőfokú nyelvvizsgaként értékelik és a pontszámításnál 40 pluszpont jár érte. Az államtitkár leszögezte: a vajdasági magyar diákok tanulnak szerb nyelvet és irodalmat, amelyet közismereti tárgyként ismer el a magyar oktatási rendszer. „Ezért a vajdasági magyar diák, aki legalább két évig tanulta ezt a tárgyat, a felsőfokú nyelvvizsgának megfelelő pluszpontokkal kerülhet be magyar felsőoktatási intézménybe”.

A jogszabály alapján ez csak azokra a diákokra vonatkozik, akik középiskolai tanulmányaik során tanulták a szerb nyelvet és irodalmat.

Az egyetemek, karok zöme legalább egy, de van, ahol két tárgyból is kötelezővé tette az emelt szintű érettségit. Hogy pontosan hol milyen tantárgyból kérik a plusztudást, arról a már említett felvi.hu-n részletesen lehet tájékozódni. Érdemes tudni, hogy ha valaki legalább 45 százalékos eredménnyel teszi le az emelt szintű érettségit, azért 50 pluszpont jár (ha a jelentkező érettségi pontjait az emelt szinten teljesített vizsgaeredmény alapján számítják).

A pluszpontok összege azonban nem haladhatja meg a 100-at. Két sikeres emelt szintű érettségi vizsgával tehát ez a „keret” kimerül, s ilyen esetekben az egyébként más jogcímeken (például nyelvvizsgáért) járó pluszpontokat nem kapja meg a jelentkező.

A nyelvvizsgák pontbeszámításakor azt is figyelembe kell venni, hogy ha a jelentkező a többletpontokra több különböző nyelvből megszerzett nyelvvizsga alapján is jogosult lenne, számára akkor is összesen legfeljebb 40 többletpontot lehet figyelembe venni, ha a különböző nyelvvizsgák alapján elérhető többletpontjainak összege ezt meghaladná.

Szóval nem egyszerű a rendszer, érdemes alaposan átbogarászni a feltételeket, követelményeket, előírásokat annak, aki magyarországi egyetemre, főiskolára iratkozna. A határidőket azonban mindenképpen szem előtt kell tartani…