2024. április 24., szerda

A szájüregi elváltozások

A fogászatban gyakori az olyan beteg, aki szájüregi tünetekkel, elváltozásokkal jelentkezik. Leginkább fehér foltok, kiütés vagy hólyagszerű elváltozások, netán fekélyek, sebek alakulhatnak ki náluk. Néha színbeli elváltozás is történik. Nagyon megkeserítheti az ember életét, ha fájdalommal jár, de ha kellően nem figyelünk rá, akkor valamilyen kórnak, elváltozásnak az előjele is lehet. Ezért kiemelten fontos, hogy néha tükör előtt átvizsgáljuk a szájüregünket, és ha valamilyen elváltozást észlelünk, akkor keressük fel a fogorvost, orvost!

A szájüregi elváltozásoknak több fajtáját ismerjük. Mindegyik több betegséget rejthet magában, ezért külön-külön említjük őket.

 FEHÉR, PLAKKSZERŰ NYÁLKAHÁRTYA-ELVÁLTOZÁSOK

Ilyen tünetekkel jelentkezhet a szájüregi candidiasis, amely gombás betegség, és élesztő-, sarjadzógombák okozzák. Szájüregi jelei lehetnek a fehér lerakódások, melyek alatt vöröses, enyhén vérző a nyálkahártya. Általában a nyelven és a szájpadláson jelentkeznek, de a szájzugban és az orcán is feltűnhetnek. Törlettel azonosítjuk az okozóját, a candida albicanst. Nistatinnal és chlorhexidinnel gyógyítjuk.

A lichen planus vagy lichen ruber planus nevű bőrbetegség is jelentkezhet a szájüregben. Nem ismerjük az okozóját, és fehér, letörölhetetlen, finom vonalszerű vagy hálószerű elváltozásokkal mutatkozhat meg. A szájüregen kívül vörös kiütések alakulnak ki. A gyógyításnál fontos minden szöveti irritáció kiküszöbölése a szájban.

A lupus erythematodes autoimmun betegség. A szájüregben korongszerűen kiemelkedő erythema (pirosság) jelentkezik pókhálószerű, fehér vonalakkal vagy kis sebek formájában, melyek fehér heggel gyógyulnak. Az arcon pedig ún. pillangóerythema (pillangó alakú pirosság) jelentkezik. Bőrgyógyászok kezelik.

Ha vegyi sérüléseket szenved a páciens, akkor a fehér foltok később kisebesednek. Ha pedig mechanikai sérülés okozza a fehér elváltozásokat, sebek is körülvehetik őket.

A leukoplakia enyhén kiemelkedő, letörölhetetlen fehér foltként jelentkezik. Ha a nyelv szélén van, ez az ún. hajas leukoplakia, mely hajszálakra emlékeztet, és az AIDS bevezetője lehet. Beszélhetünk még idiopátiásról, mikor nem ismerjük az okozóját, vagy kiválthatja tartós mechanikai inger is. Ilyenkor az orcán vagy a szájfenéken tűnik fel. Ha a felülete csomós vagy durva, akkor rákmegelőző állapotnak tekintjük.

A papilloma jóindulatú kinövés. Ez is jelentkezhet szájüregben mint kinövés, amelynek száracskája van. Lehet karfiolszerű is.

A szivacsos naevus örökletes betegség, és szivacsos, fehér elváltozásként jelentkezik.

A fibróma szintén jóindulatú tumor, mely kezdetben piros és puha, később fehér és kemény. Az orcán, nyelven vagy az ínyen is jelentkezhet.

 PIROS NYÁLKAHÁRTYA-ELVÁLTOZÁSOK – ENANTHEMA

Jelentkezhetnek allergiás jelként a műfogsort viselőknél vagy annak toxikus, mechanikus irritációjaként, pl. ha töri a protézis.

A dohányosoknál a szájpirosság a hőtől vagy a dohány összetevőjétől alakulhat ki, általában a szájpadláson.

Ha a vörösség a szájzugban jelentkezik, az történhet elkopott műfogsortól vagy foghiánytól, mikor a harapás magassága csökken, tehát az állkapocs összébb esik. Ez vérszegénység és cukorbetegség jele is lehet.

A szájüregi candidiasis másik formája piros elváltozásokkal jelentkezik, ami égéssel, szájszárazsággal jár, legtöbbször a nyelven vagy a szájpadláson.

Ha a nyelv piros, sima, fényes, az azt jelenti, hogy a bimbós felülete leépült, atrofált. Ez az elváltozás jellegzetes a vérszegénységnél, de megtörténhet nikotinhiánykor, B1-, B2- vitamin-hiánynál vagy idült alkoholistáknál is.

Az ún. térképnyelvnél a leépült bimbós nyelvrész térképszerű felületre hasonlít, amelynek formája állandóan változik. Okozóját nem ismerjük. A romboid glossitisnél pedig romboid alakú a piros atrófia.

PIGMENTÁLT NYÁLKAHÁRTYA-ELVÁLTOZÁSOK

Ezek az elváltozások lehetnek fiziológiásak a barnább egyéneknél vagy sötét bőrűeknél. Ha betegség jele, akkor az Addison-kór tünete, ami hormonális betegség, és foltos, lapos, diffúzan szétfolyó, barnás elszíneződéssel mutatkozik meg, leginkább az orcán, a nyelvháton.

A naevusok, szemölcsök is kiemelkedő, élesen elhatárolódó foltok vagy csomók, amelyek barnák vagy kékek. Ritkán jelentkezhet szájüregi melanoma, amely szintén elszíneződött, fekete csomókból áll, amelyek kifekélyesedhetnek, kivérezhetnek.

Nehézfémek okozta mérgezés jele is lehet az ínyszél elbarnulása, elszürkülése, elfeketedése, általában bizmuttól vagy ólomtól. Néha az amalgámrészecskék is befesthetik az ínyt, vagy a régi koronák alatt a fém oxidációja is elszíneződést válthat ki.