2024. április 25., csütörtök

Jogaink védelmében

Tíz éve tevékenykedik Topolyán polgári jogvédő – Továbbra is dominálnak a szociális problémák az intézmény munkájában

A gazdasági nehézségek miatt egyre több problémával kell szembenézniük a polgároknak, és a jogaik is egyre gyakrabban csorbulnak. Ezekben az esetekben próbál segíteni a polgári jogvédő. Miladin Nešić, topolyai községi ombudsman arról számolt be lapunknak, hogy növekedett a hozzájuk forduló polgárok száma.

Miladin Nešić községi ombudsman

Miladin Nešić községi ombudsman

– A tavalyi évben több személy kért a jogai védelmével kapcsolatos segítséget, mint egy évvel korábban, de lényeges eltérés nem mutatkozott. Az összegzés még folyamatban van, de kb. 1100 polgár fordult hozzánk segítségért. Ez a szám valószínűleg magasabb lenne, de újra működik a községi jogsegélyszolgálat, és sok polgárt hozzájuk irányítottunk, hogy közvetlenül megoldják jogi problémájukat – hangoztatta Nešić, majd azzal folytatta, hogy a felmerülő problémák jellege változatlan maradt.
– A legtöbb esetünk továbbra is a szociális helyzethez köthető, ugyanis a leggyakoribb problémák a szociális segéllyel és a munkaviszonnyal kapcsolatosak. Ez utóbbi kapcsán nem vagyunk felhatalmazva, hogy közvetlenül intézkedjünk, de megpróbálunk segíteni és a megfelelő intézményhez irányítjuk a polgárokat. Tavaly ezekkel a problémákkal kapcsoltban fordultak a legtöbben hozzánk, de kommunális ügyekkel és adóval kapcsolatos gondok miatt is kértek tőlünk segítséget. Legproblémásabb ügyek a csődeljárások kapcsán merülnek fel, hiszen ezek hosszadalmas eljárások és a polgárok szinte semmit sem tudnak a jogaikról – mondta el az ombudsman. A tévé-előfizetés megfizettetése miatt sok topolyai polgár került bíróság elé, az ombudsman ezekben az esetekben a jogsegélyszolgálattal közösen nyújtott hatékony segítséget. A nyelvhasználattal és a családon belüli erőszakkal kapcsolatos gondok miatt viszont kevesen keresték föl a polgári jogvédőt – tudtuk meg.
– Nem ezekből az esetekből van kevesebb, hanem a polgárok kevésbé élnek ezek kapcsán a jogaikkal. Pont emiatt szerveztünk néhány tájékoztató akciót, és remélem, hogy a jövőben a polgárok bátrabban fordulnak hozzánk ezekkel a problémákkal is – közölte Nešić.
A tavalyi évtől a községi ombudsman a helyi közösségekben is fogadja a polgárokat. Amint megtudtuk tőle, a terepi munkára is nagy igény mutatkozik.
– A helyi közösségek többsége bekapcsolódott ebbe a programba, amit már az idei évre vonatkozóan is kidolgoztunk. Hiszem azt, hogy ez pozitív dolog, mert a hozzánk forduló polgárok java része rossz anyagi helyzetben van és gyakran arra sincs pénzük, hogy kifizessék a buszjegy árát. Esetenként csak néhány polgár keres föl bennünket, de megesett, hogy egy ilyen terepi fogadóórán 30-an fordultak hozzánk segítségért. Ezt a gyakorlatot az idei évben is folytatni fogjuk, és remélem, hogy az összes helyi közösség bekapcsolódik a programba – mondta el a polgári jogvédő.
Külön érdekesség, hogy a topolyai ombudsmant 10 éve hozták létre és ez volt az első ilyen intézmény az országban. Nešić arról számolt be, hogy e jeles évforduló apropóján nemzetközi konferenciát fognak szervezni. Ennek témája természetesen a helyi ombudsmanok munkájának jelentősége lesz és április végén fog rá sor kerülni.