2024. április 25., csütörtök

Lemondtak az erőszakról az egyiptomi pártok

Az erőszakról való lemondásról állapodtak meg csütörtökön a rivális egyiptomi pártok. A megállapodást Ahmed Maher, a Mubarak-rezsim megdöntésében tevékeny szerepet vállaló Április 6. Mozgalom vezetője jelentette be a Twitter közösségi portálon.

A hatalmon lévő Muzulmán Testvériség és az ellenzéki pártok találkozóját Ahmed et-Tajjeb sejk, a kairói al-Azhar egyetemnek – a szunnita iszlám első számú tanintézményének – a vezetője kezdeményezte.

Az elmúlt napok utcai tüntetései, illetve zavargásai az ország több városában csaknem hatvan halálos áldozatot követeltek.

Az al-Azhar egyetem vezetőjének kezdeményezésére létrejött csütörtöki találkozó után derűlátóan nyilatkozott Mohamed el-Baradei, az ellenzéki Nemzeti Megmentés Frontjának vezetője. Baradei hangsúlyozta, hogy a felek mindent megtesznek az egyiptomi nemzet különböző csoportjai közötti bizalom megteremtése érdekében.

Az erőszakról való lemondás mellett a felek megállapodtak abban is, hogy bizottságot állítanak fel a párbeszéd elmozdítása érdekében.