2024. március 29., péntek

Fuldoklunk a dohányfüstben

Minden harmadik szerbiai nagykorú polgár dohányzik

Szerbiában továbbra is minden harmadik felnőtt korú polgár dohányzik, a dohányzásra kijelölt helyek néhány évvel ezelőtti leszűkítése óta azonban a dohányosok 16 százaléka naponta kevesebb cigarettát szív el, mint korábban – derült ki a Szerbiai Közegészségügyi Intézet felméréséből.

Szerbiában 2005-ben fogadták el a dohányzás tilalmáról szóló törvényt, 2010-ben pedig a lakosság dohányfüsttől való védelméről szóló törvényt erősítette meg a köztársasági parlament.

Slavica Đukić-Dejanović egészségügyi miniszter emlékeztetett, hogy az utóbbi húsz évben január 31-ét Szerbiában füstmentes napként „ünneplik”. Az idei évben a Füstmentes otthon volt az alkalom szlogenje.

– Az otthon az intimitás, a melegség és mindannyiunk egészségének a központja. A dohányfüsttel otthonainkban családtagjaink egészségére támadunk. A dohányfüstre különösen a gyermekek érzékenyek. A világban évente nagyjából ötmillió ember hal meg a dohányzás okozta betegségek következtében. A passzív dohányosok közül évente 600 ezren fizetnek életükkel más káros szenvedélye miatt – részletezte Đukić-Dejanović.

Dragan Ilić, a Szerbiai Közegészségügyi Intézet megbízott igazgatója elmondta, hogy más országokhoz hasonlóan Szerbiában is egyre növekszik az olyan nem fertőző betegségek előfordulásának gyakorisága, amelyeket a dohányfüst okoz.

A dohányfüst jelenléte leginkább az iskolákban és az egyetemeken esett vissza, ahol következetesen hajtják végre a 2010-ben elfogadott törvényt – magyarázta Ilić, hozzátéve, hogy ott azonban, ahová nem ér el a törvény keze, mint mondjuk az otthonokban, növekedett a dohányfüst jelenléte. A vonatkozó törvény elfogadása óta 113 dohányost büntetett meg a felügyelőség – nyilatkozta Ilić.