2024. április 25., csütörtök

„Állapotos nőt nem szabad elbocsátani!”

Az illetékes minisztérium felelősségteljes magatartásra szólította fel a munkaadókat

A munkaügyi, foglalkoztatási és szociálpolitikai minisztérium felszólította a munkaadókat, hogy ne bocsássák el várandós alkalmazottaikat, az érintett nőket pedig arra kérik, hogy az illetékes felügyelőségnél jelentsék be az ilyen eseteket.

– Minden polgárnak be kell jelentenie ezeket az eseteket. Erre kell bátorítanunk az érintett várandós nőket is, hiszen csak akkor tudunk reagálni, ha értesülünk az esetekről. Nem állíthatjuk, hogy Szerbiában tömegesen bocsátanának el várandós nőket, ugyanakkor a jelenség nem ismeretlen, ezért reagálnunk kell. Elegendő, ha csak egy állapotos nőt elbocsát munkaadója. A munkaadóknak azt üzenném, hogy a várandós nők munkaviszonyának megszüntetésével megnehezítik a fehér pestis elleni küzdelmet. Egyébként pedig: ha az érintett hölgynek nem járt le a munkaszerződése, akkor törvénytelenséget követnek el, és az alkalmazott visszakerül munkahelyére. A munkaadónak akkor is meg kellene fontolnia döntését a munkaviszony megszüntetéséről, ha állapotos alkalmazottjának lejárt a munkaszerződése – nyilatkozta a téma kapcsán Brankica Janković, a munkaügyi minisztérium államtitkára.

A téma akkor került ismét az érdeklődés középpontjába, amikor a Blic belgrádi napilap megírta a harmincéves Jasmina Jelić Šujkić esetét, akit terhességének nyolcadik hónapjában bocsátottak el egy belgrádi ruhaszalonból. Az ügy eljutott Nebojša Stefanovićig, a Szerbiai Képviselőház elnökéig, aki egyben a Gyermekjogi Bizottság elnöklője is. Stefanović szerdán jelentette be, hogy Šujkićot vissza kell venni munkahelyére.