2024. április 20., szombat

Feketéből nehezen lesz fehér munka

A tartományi gazdasági, foglalkoztatásügyi titkárság kedden Óbecsén megtartotta gazdaságélénkítő programjának utolsó közvitáját

Juhász Bálint tartományi gazdasági titkárhelyettes kedden este Óbecsén is ismertette a tartományi kormány vállalkozásokat és iparos tevékenységeket serkentő, gazdaságélénkítő programját és fejlesztési elképzeléseit.

A program szerint a megújuló energiaforrásokban hatalmas lehetőségek rejlenek, az Európai Unió például az utóbbi öt évben 105 milliárd eurót fektetett a szél-, a nap-, a bioenergia felhasználásába, valamint a geotermikus energiaforrások kiaknázásába, és 2030-ig mintegy 20 millió új „zöld” munkahely megnyitását tervezik – ezekkel a lehetőségekkel Vajdaságnak is jobban kellene élnie. A tartományról szólva Juhász Bálint elmondta: az orosz behozatal nélkül az EU és a CEFTA tagországaival pozitív lenne Vajdaság külkereskedelmi mérlege, hiszen országos viszonylatban itt van a legtöbb vállalkozó a termelésben, és a legkevesebb foglalkoztatott az állami szektorban.

A megjelenteket leginkább a feketemunkáért járó megemelkedett büntetések, a szigorúbb felügyelőségi ellenőrzések, az új vállalkozás megnyitásának, valamint a feketén történő gazdálkodás kiszürkítésének a feltételei érdekelték. Az ismertetett program egyébként a szürkegazdaság „kifehérítését” azzal szorgalmazná, hogy az állam ne nagy büntetésekkel kényszerítse a vállalkozókat a törvények betartására, hanem inkább a járulékok utólagos megfizettetésével vegyék rá őket a törvényes gazdálkodásra. A civil szervezetekről a titkárhelyettes azt is elmondta, hogy elsősorban a kézműves foglalkozásokat űzők számíthatnak támogatásra. Ezekre az idén kétszer írnak ki pályázatot, és összesen 13 milliót osztanak ki a nyertesek között.

A Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben megtartott közvitát az óbecsei VMSZ szervezte meg.