2024. április 25., csütörtök

A lényeg a decentralizáció

A vajdasági képviselőházban a projektumtervezésről tartottak tanácskozást, amelyen a civil szervezetek és a helyi önkormányzatok képviselőit Branislav Bugarski, tartományi régióközi együttműködési és helyi önkormányzati titkár üdvözölte.

Bugarski kifejtette, hogy fontos együttműködni a nem kormányzati szervezetekkel, amelyeknek tagja a mindennapok embere, hiszen ő tudja legjobban, mire van igazán szüksége, ezért komolyan kell venni kezdeményezéseit.

– Ez a tanácskozás betekintést nyújt a pályázatok lebonyolításába, és segít megérteni, hogy a korlátozott mennyiségű pénzt hogyan lehet célszerűen felhasználni – mondta a titkár. Tavaly 4 millió dinárt osztottak szét a nemkormányzati szervezetek között, és az idén is hasonló mértékű támogatásra számíthatnak. Minden helyi önkormányzatnak el kell készítenie a 2014 és 2020 közötti időszakra vonatkozó fejlesztési stratégiáját. Fejleszteni kell a helyi közösségeket, ahol a polgárok bejelenthetik szükségleteiket, elképzeléseiket, hogy ne kelljen a község központjába utazni ügyintézés céljából – a fő hangsúly decentralizáción van. A tartományi titkárság célja, hogy legkésőbb 2014 folyamán a gazdasági fejlődéssel megbízott irodák minden helyi önkormányzatban megkezdjék működésüket – mondta Bugarski.

Vesna Piperski Tucakov, a tartományi régióközi együttműködési és helyi önkormányzati titkárság titkárhelyettese és Olga Knežević önálló szakmunkatárs előadást tartott a pályázati tervezetek részletes kidolgozásáról és sikeres megvalósításukról.