2024. április 24., szerda

Óbecsén átlagosan 8,7 százalékkal drágul meg a távfűtés

Január 15-e óta átlagosan tíz százalékkal drágult meg a Srbijagas által az ipari felhasználóknak és az elosztóknak értékesített földgáz. Ezt az áremelkedést a szerbiai fogyasztók először a februári fogyasztásukon fogják megérezni: az Energetikai Ügynökség adatai szerint a drágulás országos szinten átlagosan 8,6 százalékos lesz a háztartások számára. A gáz árának az emelkedése miatt természetesen a távhőszolgáltatásért is többet kell fizetni februártól, így Óbecsén 8,7 százalékkal növekszik majd a távfűtés díja.

Dejan Vuković, az óbecsei Toplana Közvállalat igazgatójának a tájékoztatása szerint a februári számlán a háztartások 7,47, a költségvetési felhasználók 11,14, a cégek pedig 18,26 dinárt fizetnek majd kilowattóránként. Az óbecsei Toplana több mint 1100 felhasználó összesen 140 000 négyzetméternyi területét látja el hőenergiával. A cégnek megközelítőleg 30 millió dinárral tartoznak a fogyasztók, míg a Toplana Közvállalat 2006 óta felhalmozott adóssága a Srbijagas felé 80 millió dinárra rúg.

A szakértők becslése szerint a költségeken akkor lehetne lényegesen spórolni, ha a távfűtésre kihasználhatnák a tervezett gyógyfürdő céljaira kifúrt geotermikus kút energiáját. Ahhoz azonban, hogy a távfűtőrendszer alkalmas legyen a geotermikus kút energiájának a felhasználására, igen sok pénzre lenne szükség: az új hőtelep megépítése a becslések szerint hárommillió euróba kerülne, de a számítások szerint ez az összeg az évi 300000 eurós megtakarításnak köszönhetően tíz év alatt megtérülne. További hárommillió eurót kellene fordítani a hálózat felújítására is.