2024. április 25., csütörtök

Izland megúszta

Az izlandi állam nem köteles kárpótolni a briteket és a hollandokat

Izland nem köteles kárpótlást fizetni Hollandiának és az Egyesült Királyságnak – döntött hétfőn az Európai Szabadkereskedelmi Társulás bírósága. A luxemburgi székhelyű EFTA-bíróság ítélete alapján Izland mint a társulás egyik tagországa, nem sértette meg az Európai Unió betétgaranciákra vonatkozó törvényeit. Ez pedig azt is jelenti: az izlandi kormány nem köteles kártérítést fizetni azon 340 ezer brit és holland betétes miatt, akiknek elveszett az IceSave bank, a Landsbanki fiókszervezetének a számláján elhelyezett pénzük az izlandi bankrendszer 2008-as összeomlását követően. Szakértői vélemények szerint a hétfői ítélet megnehezítheti az európai bankunió létrehozását, mivel megkérdőjelezheti a betétgaranciák biztonságát.

Az izlandi összeomlás 2008 szeptemberében, a Lehman Brothers csődje után következett be. A három legnagyobb izlandi pénzintézet a Kaupthing, a Landsbanki és Glitnir ekkor 4 milliárd eurónyi adóssággal dőlt be, de kintlévőségeik összege meghaladta a 90 milliárd eurót, ami az ország hazai össztermékének (GDP) a tízszerese. A csődbe jutott Landbanski október elején került állami kézbe, ám az izlandi kormány csak az izlandi betétekre vállalt garanciát, a külföldiekre viszont nem.

Az Egyesült Királyságban és Hollandiában, kisebb részben pedig Németországban terjeszkedő reykjavíki bankok csődje után az Egyesült Királyság és Hollandia kárpótolta saját állampolgárait. Összesen 5 milliárd dollárt fordítottak erre a célra. Ez az oka a két ország követélésének az izlandi állam irányában, amely miután a magántulajdonban levő izlandi pénzintézetek csődbe mentek, hogy mentse a menthetőt, gyors ütemben államosította azokat. A két ország kormánya azt követelte az izlandiaktól, hogy az uniós direktívákban előírt 20 ezer eurós betétgarancia erejéig kártalanítsa államaikat az izlandi bankok miatt pórul járt polgáraik kártalanításáért, akik mellesleg sokkal jobban jártak, mint az izlandiak, mivel az utóbbiak a saját államuktól nem kaptak teljes kártérítést.

Az izlandiak ezt követően két népszavazáson is elutasították azt az egyezményt, amelyet az azóta már megbukott kormányuk kötött az Egyesült Királysággal és Hollandiával a brit és a holland betéttulajdonosok kártalanításáról.

Az EFTA-bíróság hétfői határozata szerint az izlandi kormánynak nem kell fizetni, mert az akkor érvényes uniós direktíva szerint az országok ugyan kötelesek betétgarancia alapokat létrehozni, de kormányaik nem kötelesek a magánbankok helyett helytállni, ha a bankrendszer összeomlásával kell szembenézniük. A bíróság ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet ítéletében: a külföldi betétesek ma nagyobb biztonságban vannak, mint a válság előtt. A döntést az izlandiak nagy megkönnyebbüléssel fogadták, hiszen a Nemzetközi Valutaalap (IMF) becslései szerint legalább 2 milliárd eurónyi kártérítést tett volna lehetővé egy ellenkező előjelű határozat.

„Jelentős elégedettséggel tölti el az izlandi védelmet a mai döntés. Az EFTA bíróságának döntése közel hozott minket egy hosszan tartó történet lezárásához. Az IceSave többet nem jelent akadályt Izland gazdasági talpra állása előtt” – közölte a döntés után az izlandi kormány.