2024. április 16., kedd

Tűzvédelmi körkép

A helyi szórakozóhelyek működtetői odafigyelnek a vendégek biztonságára

Az illetékes szervek megkezdték a szórakozóhelyek ellenőrzését, melynek során a nyitvatartási idő és a zajszint mellett a tűzvédelmi feltételek rendkívüli vizsgálatára is sor kerül. A szakemberek szerint Szabadka szórakozóhelyei összességében biztonságosnak mondhatók, és csak apróbb hiányosságokat lehet felfedezni egy-egy ellenőrzés során.
Hétvégente benépesül a város, a diszkókat, kávézókat, klubokat elözönlik a fiatalok. Szabadkán van néhány különösen népszerű szórakozóhely, ahol péntek vagy szombat esténként szinte mindig telt ház van és akár több száz fiatal is egyidejűleg ott bulizik. Különösen fontos odafigyelni arra, hogy a tűzvédelmi előírások mellett arra is ügyeljenek, hogy a helyiség befogadóképességének megfelelő számú embert engedjenek be egy-egy estén.
A megelőzési alosztály emberei folyamatosan végzik az ellenőrzést, és a szórakozóhelyek tulajdonosai felkészülten várják őket.
Mint megtudtuk, a Sax Cafféban már jártak és mindent rendben találtak. A hétköznap kávézóként, hétvégén pedig diszkóként működő szórakozóhely az előírásoknak megfelelően elegendő kijárattal rendelkezik és a meglevő négy mellett szükség szerint egy ötödik kijáratot is ki tudnak nyitni, a tűzoltókészülékeket pedig rendszeresen ellenőrzik.

A legtöbb helyen van poroltó, kihelyezték az Exit táblákat és a pániklámpákat is

A The Code klub szinte minden hétvégén megtelik. Nikola Bošković, a klub műszaki ügyekért felelős alkalmazottja elmondta, utoljára novemberben tartottak náluk ellenőrzést, és a szakértőknek akkor is csak néhány apróbb észrevételük volt, törekszenek ezek kijavítására.
– A miénk az egyik legbiztonságosabb klub az országban. Három vészkijáratunk van, azaz egy fő- és két mellékkijárat, így másfél perc alatt háromszáz embert biztonságosan ki tudunk menekíteni tűz esetén. A poroltókat hathavonta szakemberek ellenőrzik, kihelyeztük a megfelelő jeleket és a hangosító berendezések hőmérsékletét is mérjük, ami túlmelegedés esetén automatikusan kikapcsol, és habár az elektromos hálózatot három éve teljesen felújítottuk, azt is ellenőrizzük – tudtuk meg Nikola Boškovićtól.
Peić Krisztina, a Bulevar Caffe adminisztratív ügyekkel foglalkozó munkatársa elmondta, tudnak róla, hogy folyik az ellenőrzés, és tavaly már jártak náluk. Arra számítanak, hogy most sem fognak náluk találni hiányosságokat.
– Rendszeresen ellenőrizzük a poroltókat és rendelkezünk evakuációs tervvel is. Ez egy pincehelyiség, ezért nem is nagyon tudjuk máshogy megoldani a kijáratok számát. Egy kijáratunk van, de tudomásom szerint ekkora helyiségre elég ez az egy, mert eleve nem nagy területről van szó.
Koza Andor, a Club Voice főnöke kérdésünkre elmondta, igyekeznek minden előírásnak eleget tenni.
– A Voice egy kis kávézó. Van három tűzoltókészülékünk, ellenőriztettük a teljes elektromos hálózatot, van vészkijáratunk, kitettük a tűzvédelmi megjelöléseket, leírásokat, vagyis, hogy hol van a kijárat, hol vannak a poroltók, jól látható a falon az Exit jel és vannak pániklámpáink, arra az esetre, ha elmenne az áram. Azt azért megemlíteném, hogy nemrégiben valamelyik vendég magával vitte a bekeretezett evakuációs útvonalat, ami a falon lógott, úgyhogy ezt pótolnunk kellett. Tavaly, miután az előírásoknak megfelelően mindent átnéztünk, felújítottunk, kihívtuk az illetékeseket, hogy ellenőrizzék le a kávézót, és akkor mindent rendben találtak, úgyhogy szerintem most sem lesz gond – mondta el Koza Andor.
Az MG Klubban két héttel ezelőtt jártak a szakemberek, akik ellenőrizték a helyiségeket, a biztosítékokat, csatlakozókat, és mindent rendben találtak. Csak arra hívták fel a figyelmet, hogy a pániklámpákat át kell helyezni, aminek a tulajdonos eleget is fog tenni. Egyébként az épület három kijárattal rendelkezik és hat rendszeresen ellenőrzött poroltó van.
Amikor a palicsi Omega diszkót ellenőrizték, találtak néhány apróbb hiányosságot, amit azonban azóta maradéktalanul ki is javítottak, így amikor újév előtt ismét ellenőrzésre került sor, már minden előírásnak megfeleltek – tudtuk meg Szerencse Gábortól, a diszkó egyik tulajdonosától.
– Az ellenőrzés során átvizsgálták az elektromos vezetéket, a villámhárítót, a poroltókat, a pániklámpákat. Kiraktuk az evakuációs útvonal tervét, és rendelkezünk elegendő számú kijárattal is, összesen nyolccal, úgyhogy arra számítunk, hogy a diszkót biztonságosnak ítélik meg a szakemberek, legalábbis igyekszünk mindent megtenni a vendégek biztonságáért – tette hozzá Szerencse.
A Jadran épület második emeletén helyezkedik el a Thalia kávézó. Szabó Cibolya Gábor, a kávézó működtetője elmondta, amit biztonsági szempontból meg tudott tenni, azt megtette, vagyis felújította az elektromos hálózatot és van tűzvédelmi rendszer is.
– Még nem voltak a Thaliát ellenőrizni, de nyilván jönnek majd. A Gyermekszínházzal közösen építettük be a füstriasztókat, és közös az evakuációs terv is, de az épület többi részével már nem tudom, mi a helyzet. Nem számítok rá, hogy találnának bármilyen problémát, hacsak időközben nem születtek új előírások – nyilatkozta Szabó Cibolya.