2024. március 28., csütörtök

A küldetés és a derű napja

Versek, dalok, táncok, villáminterjúk, nyeremények estje Tordán – Nagy volt az érdeklődés lapunk élőújságja iránt

Péntek este Tordára, a Tordai Művelődési Napok rendezvénysorozat színhelyére látogatott el a Magyar Szó csapata, nevezetesen a művelődési házban megtartott élőújságon mutatkozott be. A rendezvény előtt és azt követően az előcsarnokban Léphaft Pál karikaturista kiállítását tekinthették meg az érdeklődők. Németh Ferenc, a Forum Könyvkiadó igazgató-főszerkesztője a kiállítás megnyitóján Léphaft karikatúráinak közéleti súlyáról beszélt: akit Léphaft nem rajzolt még meg, az egyszerűen nem tekinthető a közélet részének. Mint mondta, az utókor akár ezek az emlékek alapján is rekonstruálhatja jelenünket.

Németh Ferenc, Dobai János és Léphaft Pál – A kiállítás megnyitója

Németh Ferenc, Dobai János és Léphaft Pál – A kiállítás megnyitója

Németh megjegyezte, hogy Léphaft már megrajzolta a tordaiak jelesebb képviselőit. Köztük van Dobai János tanácselnök is, aki a kiállítás megnyitását követő élőújságon elsőként üdvözölte a nézőket és a Magyar Szó szerkesztőségének tagjait. Beszédében a Magyar Szó közösségmegőrző szerepére fektette a hangsúlyt, és fontosnak tartja, hogy a szórványmagyarság is minél több helyet kapjon a lapban. Üdvözlőbeszédében Ökrész Rozália, a Magyar Szó Lapkiadó Kft. igazgatója az egyetlen vajdasági magyar napilapnak a fontos társadalmi-politikai küldetéséről szólt, amely – mint mondta – mindenekelőtt önazonosságunk megőrzésében és fejlesztésében jut kifejezésre. Felhívta a figyelmet arra, hogy jövőre hetvenedik születésnapját ünnepli a napilap.

Az élőújság folytatásában Gruik Ibolya műsorvezető, az Üveggolyó művelődési melléklet szerkesztője a helyi Ady Endre Általános Iskola tanulóiból összeállított szavalócsoportot szólította színpadra, amelynek tagjai Csernah Angéla tanárnő koordinálásával Ady-versösszeállítással léptek fel. Varjú Márta főszerkesztő a Magyar Szó napilapot és mellékleteit mutatta be, s kiemelte, hogy a lap készítői a jövőben is mindent megtesznek annak érdekében, hogy teljesítsék az olvasók elvárásait. Ennek a feladatnak a sikeres elvégzéséhez azonban az olvasók támogatására is szükség van: hogy rendszeresen vásárolják, olvassák a lapot.

Bogdán József atya első verse éppen a Magyar Szóban jelent meg – Fodor István beszélgetett vele

Az első, a második és a harmadik osztályos tanulók alkotta, Csipa Erika tanítónő által vezetett csoport a Hópelyhek tánca műsorszámmal kedveskedett a közönségnek. Ezt követően Bogdán József atyával, költővel készített színpadi villáminterjút Fodor István, a Tiszavidék szerkesztője, aki beszélgetőtársának mindenekelőtt a civil arcára volt kíváncsi. Bogdán szívesen emlékezett vissza arra, hogy 1972-ben éppen a Magyar Szóban jelent meg első költeménye. A beszélgetés után Sági Eléna és Oláh Bálint Bogdán-verseket szavalt. Kónya Sándor csókai középiskolai tanár, versénekes pedig Fehér Ferenc Tisza-parti vallomások, Varga Sándor Légy velünk verseinek megzenésített változatait és Bogdán József Az én falvaim sorozatának három részletét adta elő.

Nagy Magdolna, a 2013-as könyvnaptár szerkesztője a Magyar Szó e kiadványát mutatta be, kiemelve néhányat a legfontosabb, legolvasmányosabb témák közül. Gúth Emília ötödikes tanuló a Honfoglalás és a 67-es úton című dalokat énekelte el.

Gergely József újságíró-fotóriporter kollégánk Lázár Jenővel, Begaszentgyörgy község elnökhelyettesével beszélgetett el. Lázár arról is szólt, hogy az ellenzék erősödése, piszkálódása miatt a vezetésnek egyre gyakrabban kell marginális dolgokkal foglalkoznia, ennek ellenére igyekeznek eleget tenni minden feladatnak.

A politikai témát követően Óvári Dániel fiatal temerini énekes, zenész gitárjátékát és énekét élvezhette a közönség. Ő Bereczki Zoltán Hangokba zárva című dalát adta elő. Kókai Péter, a Magyar Szó marketingosztályának vezetője lapunk és Torda „kapcsolatát” elemezgette, arra buzdítva a közönséget, hogy mindennap vegye meg a Magyar Szót. Dsida Jenő Egy nyári alkonyat csodálatos története című költeményét Tápai Tibor szavalta el, aki mellesleg a csókai városháza tisztségviselője. Modern táncokat is láthattunk: az Ady Endre iskola felsős diáklányai saját koreográfiájukkal szórakoztatták a nagyérdeműt.

Ahogyan lenni szokott, az élőújság most is Pistike „messéivel” zárult. Molnár Zoltán színművésznek ezúttal is sikerült megnevettetnie J. Garai Béla történetével a publikumot. Olyan néző például nemigen volt, akinek ne nyerte volna el tetszését a teveszervizes história.

Az estet nyereményekben gazdag tombola zárta.

Nyitókép: Németh Ferenc, Dobai János és Léphaft Pál – A kiállítás megnyitója