2024. április 25., csütörtök

Médiaszabadságról és nemi egyenjogúságról

Kovács Elvira: Közösen kell tenni azért, hogy az újságírók hasznosak legyenek

Az Európa Tanács Közgyűlésének múlt héten megtartott téli ülésszakáról nyilatkozva Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség szerbiai parlamenti képviselője, a képviselőház küldöttségének taghelyettese két témát emelt ki: az egyik a médiaszabadságról készített jelentés, a másik pedig a nemi egyenjogúság témájához kapcsolódó.

A médiaszabadság helyzete Európában című jelentés kapcsán Kovács az Európai Néppárt frakciójának vezérszónokaként szólalt fel, támogatva a jelentéstevőt, valamint hangsúlyozva az újságírók számára biztosítandó szabadság és munkavégzési biztonság fontosságát.

– Sajnos nagyon sok országban fokozódik a médiaszabadság különféle módon történő korlátozása. A jelentés ilyen vonatkozásban elsősorban Törökországot és Oroszországot említette. A médiának a politikára és a társadalom minden szegmensére gyakorolt kiemelkedően fontos szerepéről is beszéltünk. Közösen kellene dolgoznunk azon, hogy az újságírók kutatómunkát végezhessenek, hogy aktívak és hasznosak legyenek, hiszen ők teszik lehetővé számunkra a tájékozódást, általuk gyakorolhatjuk alapvető jogunkat a tájékozódásra. A jelentésben az áll, hogy az ET 47 tagállamából tizen-egynéhányban a politikum még mindig nyomást gyakorol a közmédiára. Ezek az országok között említik Szerbiát és Magyarországot is – mondta Kovács lapunknak nyilatkozva.

A VMSZ képviselője az Európai Néppárt frakciójának vezérszónokaként a nemi egyenjogúság témájához kapcsolódó, Nemi egyenjogúság a családi és munkahelyi kötelezettségek összehangolásának tekintetében című jelentés kapcsán is kifejtette meglátásait. Kovács elmondta, hogy a jelentés a családapa és a családanya közötti felelősségmegosztás elvét és annak lehetőségeit taglalja.

– A nők számára az egyik legégetőbb kérdés, hogy miként hozzák összhangba munkájukat a családi kötelezettségekkel. Arról beszéltünk, hogy a 47 tagállam közül némelyek már bevezették a férfi és a nő közös szülési szabadságát, egyesek azonban még mindig nem. Az lenne az ideális megoldás, ha mindegyik tagállam a svéd modellt követné. Ösztönözni kellene a férfiakat, hogy gyakorolják az apaságot. Jó lenne, ha a szülési szabadság egyharmadában az anya maradhatna otthon gyermekével, a másik egyharmadban az apa, a harmadik harmadot pedig a család igényeitől függően osztanák meg egymás között a felek. Persze arról is szóltunk, hogy továbbra is aránytalan a férfiak és a nők bérezése. Ösztönözni kellene a női vállalkozásokat is – összegezte Kovács.