2024. április 16., kedd

Családi kézikönyv vészhelyzetekre

Eddig megközelítőleg hatvanezer példányt nyomtattak és osztottak szét az ország egész területén

A belügyminisztérium az EBESZ szerbiai missziójával közösen egy családi kézikönyvet adott ki, amelynek célja, hogy a rendkívüli helyzetekben, katasztrófahelyzetekben tájékoztatást adjon arról, hogyan kell a polgároknak eljárniuk. Az útmutatót 52 ezer példányban nyomtatták ki szerb nyelven, illetve megközelítőleg további 10 ezer példányban az ország területén élő legnagyobb kisebbségek nyelvén, vagyis magyarul, albánul és roma nyelven, valamint gondolva az ország területén tartózkodó külföldiekre is, angol nyelven is.

Ivan Baras, a belügyminisztérium rendkívüli helyzetekkel foglalkozó szektorának vezetőhelyettese elmondta, egy olyan családi kézikönyvről van szó, amely amellett, hogy útmutatást ad arra, hogy hogyan kell viselkedni bizonyos rendkívüli helyzetekben, tájékoztatást nyújt ahhoz is, hogyan lehetne elkerülni azokat.

– A kézikönyvben azokra a lehetséges rendkívüli helyzetekre helyeztük a hangsúlyt, amelyekkel az emberek találkozhatnak: háztartási tüzek, erdőtüzek, árvizek, földrengések, földcsuszamlások, vegyi katasztrófák, szélsőséges időjárási viszonyok stb. A polgároknak leggyakrabban vízáradással és tűzesetekkel kell szembesülniük. Sajnos a tűzesetek sok esetben emberi áldozattal járnak, ahol a halál oka nem közvetlenül a tűz, hanem az esetek 90 százalékában a füst, ugyanis a polgárok nem tudják, hogyan kell viselkedniük ilyen helyzetekben. Semmiképpen sem szabad kinyitni az ablakokat, hiszen azzal elősegítjük a tűz terjedését, hanem vizes rongyokkal el kell zárni a füst terjedését, illetve a füst alatt kell közlekedni. A kiadvány színes képek által mutatja, hogy egy családon belül a polgárok hogyan tudják megvédeni magukat és környezetüket – mondta el Ivan Baras.

A kézikönyv tartalmaz minden fontos sürgősségi számot, illetve útmutatót is ad arra, hogyan viselkedjünk, illetve miképpen segíthetünk a sérülteken, amennyiben tűz üt ki, vagy közlekedési baleset történik, vagy éppen valaki sürgős egészségügyi segítségre szorul.

Miroslav Kragić, az EBESZ szerbiai missziójának munkatársa elmondta, hogy a kötetből eddig 52 ezer példányt nyomtattak ki szerb nyelven, illetve 3-3 ezret a kisebbségek nyelvén. Megtudtuk, a kinyomtatott példányokat már szétosztották azokon a képzéseken és előadásokon, amelyeket a belügyminisztérium rendkívüli helyzetekkel megbízott részlege az iskolákban és más intézményekben tartott.

Ivan Baras rámutatott, mivel olyan kézikönyvről van szó, amelynek véleménye szerint minden háztartásban meg kell lennie, további nyomtatott példányokra lesz szükség. Nyilvánosan felkérte az önkormányzatok képviselőit, hogy különítsenek el erre összegeket, hogy minden család rendelkezzen egy ilyen útmutatóval.

A kézikönyv elektronikus formában a belügyminisztérium rendkívüli helyzetekkel megbízott részlegének honlapjáról letölthető a kisebbségek nyelvén is (http://prezentacije.mup.gov.rs/svs/HTML/Vanredne%20situacije%20-%20madjarski%20Web.pdf).