2024. április 19., péntek

„Szerbiában túlságosan magas az órabér”

A munkaadók szerint az ország versenyképtelenné válna, ha a munkásoknak nagyobb fizetést ítélnének meg

A Szerbiai Munkaadók Uniója (SZMU) szerint jelenleg nem lenne reális növelni a minimális órabért, hiszen minden gazdasági mutató negatív – jelentette ki kedden Dragoljub Rajić, az unió igazgatója, hozzátéve: az év első felében változatlannak kell maradnia az órabérnek, majd a törvényes kötelezettség értelmében augusztus végén kellene leülni és megtárgyalni a növelés lehetőségét.

– Akkor kiderülne, hogy bekövetkezett-e bármiféle javulás a gazdaság területén. Ha ebben a pillanatban rendelnék el a minimális órabér növelését, akkor az nagyon rossz hatással lenne a gazdaságra és jelentősen megnövekedne azoknak a vállalatoknak a száma, amelyek alkalmazottakat kényszerülnének elbocsátani. Egyébként is a minimális órabér soha sem volt nagyobb, mint 1 euró, most viszont meghaladja ezt az értéket. Tavaly a minimális órabért 102 dinárról 115 dinárra emelték. Ez 12,5 százalékos növekedésnek felelt meg, akkor, amikor a gazdaság egész évben negatív számokat írt – részletezte Rajić.

Az SZMU igazgatója szerint az is probléma, hogy a régió legtöbb országához viszonyítva Szerbiában a legmagasabb a minimális órabér. Bulgáriában, Macedóniában, Montenegróban és Bosznia-Hercegovinában is kevesebb pénzért dolgoznak a munkások – érvelt Rajić, hozzátéve: ezért történhetett meg az, hogy több olyan vállalat is, amely Szerbiában tervezett több száz vagy több ezer embert foglalkoztató termelési részleget nyitni, végül a régió valamelyik másik országa mellett döntött. Ha tovább emelkedne az órabér Szerbiában, akkor az ország még inkább versenyképtelenné válna – szögezte le az SZMU igazgatója.