2024. március 29., péntek

„Nagyszerű védekezés, magabiztos támadójáték és egy kolosszális Sterbik”

Vasárnap ért véget Spanyolországban a férfikézilabda-világbajnokság, amelyet rendkívül magabiztosan nyert meg a házigazda válogatott, a döntőben valósággal lesöpörte a pályáról Dániát, 35:19 lett a vége, de akár lehetett volna több is, ha a második félidő felét nem ünnepléssel töltik a hispánok. Ez az óriási bravúr természetesen a spanyol lapokat sem hagyta hidegen, szuperlatívuszokban írnak a hispán együttesről. Ezzel szemben az északi ország sajtója érthetően rosszkedvű hangnemben elemzi a történteket.

Érdemes először csak a spanyol lapok főcímeit megtekinteni. „Ez Hispánia! – a spanyol kézilabda történetének legjobb mérkőzése” – írja a Marca, az As pedig így fogalmaz: „Kétszeres bajnokok!!! – Spanyolország világbajnok, miután egy történelmi döntőben lesöpörte Dániát”. A Mundo Deportivo tömörarany hispánokról beszél, de legjobban talán az El País foglalja össze a siker titkát: „A boldog Spanyolország – A válogatott a csapatjáték iskolapéldájával nyerte második világbajnoki címét, nagyszerű védekezéssel, magabiztos támadójátékkal és egy kolosszális Sterbikkel.”

A mérkőzés beszámolóiban sem fukarkodnak a spanyol lapok a magasztos jelzőkkel. „Nem diadal, eksztázis volt. Nemcsak maga az arany, hanem az, ahogy megszereztük” – olvasható az Asban, míg a Marca szakírója csodálatosnak, felejthetetlennek, költőinek minősíti ezt a sikert, majd így folytatja: „Dániának egy pillanatra sem volt esélye. Ulrik Wilbek 5 perc utáni időkérése már jelzés volt. Fogalmuk sem volt, mi vár rájuk.”

A spanyol sajtó leginkább a csapat egységében látja a siker kulcsát. „Dániának papíron jobb játékosai vannak, mint Spanyolországnak, ezt senki sem vitatja. A pályán viszont Spanyolország csapat volt, a dánok nem. És egy csapat sokkal több, mint a tagok összessége, egy egységes alakulat erejét nem lehet összemérni az egyéni tehetséggel” – olvasható a Mundo Deportivo szakírójának tollából. Ha valakit kiemelnek válogatottjuk tagjai közül, akkor az nem más, mint Zenta büszkesége, Sterbik Árpád. „Sterbik lehúzta a rolót, még csak rést sem hagyott. Minden dán lövés Árpád kezében landolt, vagy elképesztő megfélemlítőképessége eredményeként nem is találta el a kaput” – értékeli a kapus teljesítményét a Mundo Deportivo.

Dániában természetesen teljesen ellentétes a döntő utáni hangulat. „Dániát megalázták” – írja a tv2.dk, míg az Extra Baldet szerint „Spanyolország tökéletes revánsot vett”. „Ha volt is terv a spanyolok ellen, nehéz volt felfedezni a dánok játékában” – értékel a BT szakírója. A Jyllands-Posten szerint a döntő nem volt más, mint „arculcsapás a legnagyobb színpadon”, míg a Politiken inkább már a jövőtől fél, felvetvén a kérdést: „Mi lesz most?”