2024. április 18., csütörtök

Irán majmot küldött fel az űrbe

Irán egy majmot küldött fel a világűrbe hétfőn, és az űreszköz épségben visszahozta az állatot a földre - közölte az el-Alám arab nyelvű iráni állami televízió a védelmi minisztérium tájékoztatása alapján.

"Irán hétfőn sikerrel bocsátott fel egy Piszgám (Úttörő) elnevezésű űrkapszulát egy majommal 120 kilométer magasságba, s az űrjármű az állatot épségben visszahozta" - idézte a televízió a védelmi minisztérium űripari szervezetét. A hírt független forrásból nem erősítették meg.

A nyugati hatalmak és Izrael attól tartanak, hogy Irán nagy hatótávolságú ballisztikus rakétatehcnológiáját nukleáris robbanófejek célba juttatására használhatja fel (Beta/AP)

Teherán január közepén jelentette be, hogy február elején majmot akar a világűrbe küldeni az 1979-es iszlám forradalom győzelmének 34. évfordulója alkalmából, és hogy ezt az első lépésnek szánják "ember felküldéséhez 5-8 éven belül".

A 285 kilogrammos űrkabint mintegy húsz percre ballisztikus szuborbitális pályára állították egy Kavosgar-5 hordozórakéta segítségével. (A szuborbitális repülés azt jelenti, hogy az űreszköz eljut a felső légkörbe, de a műholdpályához szükséges első kozmikus sebességet a pálya egyetlen pontján sem éri el, ezért egy keringésen belül visszatér a Föld felszínére.)

Irán 2009 óta már felbocsátott a világűrbe három műholdat, valamint 2010 februárjában egy kapszulát patkánnyal, teknősbékákkal és rovarokkal. Egy 2011-es kísérlet majom felküldésére kudarccal végződött, amit Teherán burkoltan el is ismert, de az okát nem közölte.

A nyugati hatalmak és Izrael attól tartanak, hogy Irán - amely az űr- és rakétaprogramjában elért sikerként jellemezte a majom fellövését és visszatérését - nagy hatótávolságú ballisztikus rakétatehcnológiáját nukleáris robbanófejek célba juttatására használhatja fel. Teherán azt állítja, hogy atomprogramja kizárólag békés, energiatermelő célokat szolgál.