2024. április 20., szombat

„Szerbia jó úton halad”

Az ENSZ dicséretesnek tartja az ország előrelépését a korrupcióellenes küzdelem terén

Hétfőn Belgrádban bemutatták az ENSZ Fejlesztési Programja által megrendelt felmérést a szerbiai korrupció aktuális mértékéről. A közvélemény-kutatáson alapuló felmérést a Szabad Választásokért és Demokráciáért Központ (CeSID) készítette el tavaly december 14. és 21. között.

William Infante, az ENSZ szerbiai küldöttségének vezetője dicsérettel illette a szerb államvezetés igyekezetét a korrupcióellenes küzdelem tekintetében. Szerbia jó úton jár –szögezte le Infante, hozzátéve: az ENSZ ezt is várja el, nulla toleranciára van szükség, senki sem lehet védett. A 2012-es kormányváltás óta 150 korrupcióhoz kapcsolódó ügyet nyitottak meg az illetékesek, a gyanúsítottak között találhatunk embereket a Szerb Haladó Pártból, a Szerbiai Szocialista Pártból és a Demokrata Pártból is – mondta Infante.

– A gaztett nem fizetődik ki. Az aktuális felmérésben jóval több személy állította, hogy nem fizetne kenőpénzt, és bejelentené a korrupciót, mint a korábbi felmérések során. Ez nagyon jó. A polgárok szigorú büntetést követelnek a korrupció elkövetői számára. Az üzletemberek pedig biztosítékot szeretnének, hogy a korrupcióellenes küzdelem nem átmeneti, hiszen ez teszi számukra biztonságossá az ügyvitelt Szerbiában – részletezte Infante.

A felmérés során megkérdezett 597 személy válaszából kiderült, hogy háromszorosára nőtt azoknak a száma, akik előrelépést figyelnek meg a korrupcióellenes küzdelem tekintetében. A megkérdezettek 41 százaléka szerint az idén jelentősen csökkenni fog a korrupció aránya Szerbiában.

Aleksandar Vučić kormányalelnök, az SZHP elnöke szintén részt vett a felmérés bemutatóján, ahol kijelentette: a korrupcióellenes küzdelem nem az ő személyes küzdelme és nem is politikai program, hanem egy folyamat, amelyben részt vesz Szerbia mindegyik állami intézménye.

– Ha néhány hónapon belül maradéktalanul kiépítjük a korrupció leküzdését segítő rendszert és intézményeket, boldogan és büszkén fogok kivonulni a folyamatból. Akkor már az intézmények munkája áll majd a középpontba, és nem az enyém. Már most büszke vagyok az ügyészekre és a rendőrökre, ugyanakkor sokkal több energiával kell még hatékonyabbá tenni a szerbiai igazságügyet. A cél: a polgárok bízzanak meg az igazságügyben. Ne az legyen a fontos, hogy ki melyik reform során jutott tisztséghez. Tudom, nem lesz egyszerű megőrizni a polgárok bizalmát a korrupcióellenes küzdelem tekintetében. Ugyanakkor már az is jó, hogy az új összetételű kormány az utóbbi fél évben legalább részben elnyerte a polgárok bizalmát. Úgy érzem, büszkék lehetünk, mert sikerült valamit elérnünk – fogalmazott Vučić.

A kormányalelnök a folytatásban bejelentette: március végéig tíz vagy tizenegy korrupcióellenes küzdelemhez kapcsolódó törvényt fogad el a kormány és a Szerbiai Képviselőház. A szóban forgó jogszabályok elfogadása előtt a lehető legszélesebb közvitát kell majd megszervezni – magyarázta Vučić, hozzátéve: a szerb államhatalomnak szüksége lesz az Európai Unió, az EBESZ, az ENSZ és a szerb kormány Korrupcióellenes Tanácsának a támogatására. A politikai akarat megvan, már csak a korrupcióellenes küzdelmet prioritásként meghatározó intézményeket kell erősíteni – szögezte le Vučić.