2024. április 20., szombat

Temerin: verekedések és falfirka

A polgármester nyugalomra szólított fel

Nem maradtak visszhang nélkül az újabb temerini incidensek, amelyekkel kapcsolatban az újvidéki rendőrség azt is kétségbe vonja, hogy egy, vagy két verekedésre került-e sor.

Mint az Oláh Róbert által a médiának eljuttatott levélből kiderül, szombaton éjjel fél kettő környékén a temerini JNH utcában támadtak meg két magyar fiatalembert. A közlemény szerint „egy szórakozóhelyről hazafelé tartva magyarul beszélgettek, amikor elhaladt mellettük hat ismeretlen személy, majd a sértettek elmondása szerint hirtelen visszafordultak és egyiküket üveggel fejbe vágták, míg a másikat földre teperték és összerugdosták.” Emellett, a közlemény arra is kitér, ütlegelés közben a magyar édesanyjukat szidalmazták, illetve, a két áldozat közül az egyik súlyos testi sérüléseket szenvedett.

Azonban, 50 méternyire ettől az esettől újabb támadás történt, amelynek során egy magyar fiatal sérül meg súlyosan, orrtörést szenvedett, két társa pedig daganatokkal került ki az incidensből.

Ezt megelőzően, szombat reggelre egy Smrt Mađarima (Halál a magyarokra) feliratú falfirka is napvilágot látott, mégpedig az Október 23. utcában. A VMDP temerini körzeti szervezete szerint ezúttal a rendőrség előállított több támadót is.

A tettlegességgel kapcsolatban reagált az újvidéki rendőrség is, akik szerint Temerinben nem kettő, csupán egy verekedés történt, amelynek során hárman sérültek meg.

Valószínűsíthetően a fenti két esetet összevonták, ugyanis összesen valóban hárman lettek a támadások áldozatai. A VMDP közleményétől eltérően, akik szerint előállítottak egyes személyeket, a rendőrség a Beta hírügynökségnek azt nyilatkozta, az elkövetők után nyomoznak.

Az eset mielőbbi felderítésére szólította fel a rendőrséget és az illetékes szerveket Vladimir Capik Temerin polgármestere, annak érdekében, hogy az ne válhasson újabb manipulációk tárgyává, miszerint a magyarok és szerbek közötti türelmetlenségről van szó.

„Hisszük, hogy az incidens nem járul hozzá a türelmetlenség légköréhez, a feszültségek növeléséhez és egyének nem használják ezt ki arra, hogy félelmet, pánikot és gyűlöletet gerjesszenek a lakosok körében, aminek tanúi lehettünk az elmúlt években” – emelte ki Capik.

A médiát arra szólította fel, hogy szenzációkeltés céljából ne nagyítsák fel a történteket és ne adjanak neki nemzeti színezetet.

„Megengedhetetlen, hogy minden kocsmai verekedést általános hisztériakeltésre használnak fel, amelynek során a szerbeket és a magyarokat úgy mutatják be, mint esküdt ellenségeket, nem pedig mint jó szomszédokat” – tette hozzá.