2024. április 23., kedd

Kővel dobálták meg az új vonatot Szabadkánál (is)

A huligánok és a sorozatos támadások miatt kivonhatják a forgalomból az orosz vonatokat?

Miután pénteken kővel és agyagtéglával dobálták meg a Szabadka és Zombor között közlekedő vonatot, újra aktuálissá vált az új orosz dízelszerelvények biztonsága a szerb síneken. A szabadkai Zorka helyi közösségnél pénteken megdobált vonatot néhány hete helyezték üzembe. Az eset során szerencsére senki sem sérült meg, a szerelvény felszínén azonban nyomot hagytak a kövek és téglák.

Predrag Polovina, a szabadkai vasútállomás utasszállító részlegének vezetője szerint csak a szerencsének köszönhető, hogy nem történt nagyobb baj. Mint mondta, az ablak alatti részt érték az ütések, ha viszont betörtek volna az ablakok, a vonatot átmenetileg ki kellett volna vonni a forgalomból.

– Az említett városrészben már ezelőtt is többször rátámadtak a vonatokra, de a régi szerelvények javítása könnyebb és gyorsabb volt. Ha az új vonatokkal történne valami, hosszabb ideig használhatatlanná válnának. Alig tudtuk kivárni, hogy megérkezzen az új vonat erre az állomásra, és nagyon sajnálnám ha elveszítenénk azt, úgy ahogy a Čačak–Požega vasútvonalon történt, ahol az ismétlődő kövezések miatt megtiltották az új vonatok használatát – mondta Polovina a SuMedija hírportálnak.

Amióta az új vonat közlekedik Szabadka és Zombor között, 30-50 százalékkal nőtt napi szinten az eladott vonaljegyek száma, mondják a vasútállomáson. Polovina hozzáteszi, ezen a vonalon azelőtt is, havi egy-két alkalommal megdobálták a szerelvényeket, de a megerősített rendőri felügyeletnek köszönhetően sikerült kontrollálni a helyzetet.

– Hamarosan újabb szerelvények érkezésére számítunk, amelyek Szabadka és a magyarországi Röszke között, valamint Szabadka és Zenta között közlekednének – vázolta fel a helyzetet Polovina, arra kérve a rendőrséget, tegyenek meg minden tőlük telhetőt a hasonló esetek megakadályozása érdekében.

Dragoljub Simonović, a Szerbiai Vasutak vezérigazgatója vasárnap a Tanjug hírügynökség jelentése szerint cáfolta, hogy a huligánok miatt kivonnák a forgalomból az új dízelszerelvényeket. Nyilatkozatában arról beszélt, hogy szerinte valaki lefizeti az elkövetőket, hogy megrongálják a vonatokat. Hozzátette: ha a régi szerelvényeket használnák az újak helyett, azt bizonyítaná, hogy a vállalat megijedt a huligánoktól.

Néhány hónap alatt összesen 11 olyan vonattámadás volt az országban, amelynek az új orosz szerelvények voltak a célpontjai.

A Szerbiai Vasutak 12 új dízelszerelvényt vásárolt az orosz Metrovagonmas vállalattól. Ezek már mind megérkeztek Szerbiába, kilenc szerelvény kapott működési engedélyt.

A szakértők szerint ahhoz, hogy a szerbiai vasúti személyforgalom helyzet valamelyest javuljon, körülbelül negyven ilyen dízelszerelvényre lenne szükség.