2024. április 20., szombat

Bačević megállapodott a kínaiakkal

Milan Bačević, természeti erőforrások, bányaügyi és területrendezési miniszter és Zhang Jinquan a China Gezhouba Group Corporation igazgatója a Morava-csatorna kiépítésének a megvalósíthatósági tanulmányának kidolgozásáról együttműködési szerződést írtak alá Pekingben. A szerződésbe belefoglalták a Belgrád–Szaloniki hajózási csatorna szerbiai részének kiépítésének részleteit. A megállapodás előrevetíti Szerbia és a kínai cég további együttműködését, a China Gezhouba Group Corporation szakemberei segédkeznek majd a terep felmérésében.

A miniszter szerint a hajózási csatorna kiépítése hatalmas jelentőségű volna Szerbia, Macedónia és Görögország számára, ugyanakkor nagyon hasznos lenne a Közép- és Nyugat-Európa országai számára is. A csatorna összekötné a Moravát a Rajna–Majna–Duna és az Odera–Visztula–Szajna–Rhône vízrendszerrel, valamint a kijáratot nyitna az Égei-tengerre.

Bačević kínai látogatása során meglátogatta Yichang városát, amelynek területén található a világ legnagyobb erőműve, a Három-szurdok-gát. A Jangce folyón levő gát megépítése China Gezhouba Group Corporation legnagyobb beruházása. A felek a megbeszélés alatt nem tértek ki a Belgrád–Szaloniki hajózási csatorna kiépítésének finanszírozásának kérdésére.