2024. április 20., szombat

Nem drágul az áram február elsején

A bejelentésektől eltérően, nem drágul a villanyáram február elsején, mert nincsenek meg a szükséges feltételei, közölték a Szerbiai Villanygazdaság (EPS) illetékesei. Mint azt Milan Mirosavljević az EPS kommunikációs igazgatója a Beta hírügynökségnek elmondta, még nem adták át drágítási kérelmüket az Energetikai Ügynökségnek. A hatályos jogszabályok szerint pedig a vevőket legalább 15 nappal az áremelés előtt értesíteni kell, ezért a legkorábban március elején kerülhet sor az árkorrekcióra.

Magyarázata szerint a kérelem átadását követően az ügynökség elemzi annak megalapozottságát, majd jóváhagyást ad, de ehhez is szükség van némi időre.

Az energiaügyi minisztériumban elmondták, hogy még az áremelés előtt el kell fogadni az energetikailag védett vevőkről szóló kormányrendeletet, amely a szociálisan veszélyeztetett kategóriák számára lehetővé teszi, hogy ingyenesen juthassanak bizonyos mennyiségű villanyáramhoz és földgázhoz. Mint kiemelték, a tárca előkészítette ezt a rendeletet, arra számítanak, hogy a kormány hamarosan elfogadja azt.

Emellett, még az áremelés előtt az Energetikai Ügynökségnek el kell készítenie a villanyáram-fogyasztás új tarifarendszerét is.

Zorana Mihajlović illetékes miniszter korábbi bejelentése szerint az áram 10-12 százalékkal drágul, az éjjeli olcsó és nappali drága áram közötti arány pedig várhatóan a jelenlegi 1:4-ről módosulni fog 1:3 vagy 1:2.5 arányra.

Szerbiában a villanyáram ára legutóbb 2011. április 1-jén emelkedett, átlagosan 15 százalékkal, így jelenleg egy kilowattóra áram a forgalmi adóval együtt 6,5 eurocentbe kerül. Ezt megelőzően 2010 márciusában volt 10 százalékos áremelés.

Az energiaügyi törvény értelmében tavaly október óta a kormány helyett az Energetikai Ügynökség hozzájárulása szükséges az árkorrekcióhoz.