2024. április 24., szerda

Hasukon spórolnak az olaszok

A válság hatására csökkent a túlsúlyos olaszok száma

A gazdasági válság közepette az olaszok rákényszerültek, hogy a szó szoros értelmében szorosabbra húzzák a nadrágszíjat: az országban ugyanis húsz éve először csökkent a túlsúlyosak száma.

 A statisztikai hivatal kimutatása szerint az adatok az utóbbi két évtizedben érvényesülő irányzat megfordulását jelzik, és arról tanúskodnak, hogy a pizza hazájában az emberek soványabbak lettek. Ráadásul a túlsúlyosak számának visszaesése egybevág más, hasonló folyamatot tükröző adatokkal. Az olasz agrárszövetség felhívta a figyelmet arra, hogy a krízis hatására 2012 első tizenegy hónapjában 1,6 százalékkal költöttek kevesebbet az olaszok élelmiszerre, mint a megelőző időszakban.

A "testsúlymérleg" leginkább az ország déli részében javult, ahol a normál testsúlyúak aránya három százalékkal növekedett az utóbbi három évben. Országosan 2,2 százalékos volt a "karcsúsodás".

A kedvező mutatók ellenére csaknem minden második olasz - a lakosság 45,8 százaléka - továbbra is túlsúlyos. Különösen komoly a probléma a gyerekek körében: a két és tíz év közötti olasz gyerekek első helyen állnak az elhízás tekintetében az Európai Unióban, hozzávetőleg 40 százalékuk túlsúlyos vagy elhízott.

És nemcsak általában adnak ki kevesebb pénzt az olaszok élelmiszerre, hanem az egészséges és minőségi konyhára sem költenek már annyit, mint korábban. Például halból 3,4 százalékkal kevesebb fogyott 2012 első kilenc hónapjában, és gyümölcsből is 1,9 százalékkal kevesebb került az asztalra.