2024. április 20., szombat
AUSTRALIAN OPEN

Novak negyedszer Melbourne bajnoka!

A világelső a döntőben négy játszmában nyert Andy Murray ellen – Megvédte címét a fehérorosz Viktorija Azarenka is – A 15 éves dubrovniki Ana Konjuh Ausztrália kettős bajnoka

Amikor 3 óra 46 perc játék után Andy Murray fonákkal a hálóba küldte Novak Đoković testre tartó adogatását, a melbourne-i Grand Slam-torna címvédőt és csúcstartót ünnepelhetett. A világelső szerb ugyanis négy játszmában győzött a kihívó skót ellen, amivel zsinórban a tenisz nyílt korszakának ausztráliai csúcsát jelentő harmadik, összesen pedig a Roger Federer és Andre Agassi rekordját beállító negyedik melbourne-i győzelmét aratta. Novak a 6:7, 7:6, 6:3, 6:2-es diadallal összesen hatodik Grand Slam-serlegét szerezte meg, pályafutása 35. tornagyőzelmét ünnepelhette, és ma világelsőségének 66. hetét 2655 pontos előnnyel kezdi meg Federer előtt. Melbourne további hősei a női egyes címét megvédő fehérorosz Viktorija Azarenka, a 13. Grand Slam-elsőséget begyűjtő Bryan fivérek és a 15 éves dubrovniki Ana Konjuh, aki a lányok mezőnyében egyesben és párosban is serlegnyertes lett.

Novak Đoković és csapata a serleggel (Fotó: Beta/AP)

Novak Đoković és csapata a serleggel (Fotó: Beta/AP)

A vasárnapi döntő első két órája Murray fölényében telt. A skót általában egészen könnyen nyerte meg adogatásait, bár az első játszmában négy breaklabdával is szembesülnie kellett, míg Novak meglepően sok hibát halmozott fel, ami az adogatójátékait szorossá, nyerési lehetőségeit pedig lehetetlenné tette. Mindennek ellenére Đoković csodával határos módon tartani tudta az eredményegyensúlyt, és a két rövidített játék után a döntősök 1:1-re álltak. Novak nagy krízise az első játszma végén és a második elején volt, amikor 19 egymást követő labdamenetben 17:2 volt a pontok aránya, s amikor Murray az 5:6 és 15:30-ról 7:6, 1:0, 40:0-s eredményig jutott. Đoković azonban időben váltott, kivédte a három breaklabdát, majd 50 perccel később már ő kerekedett felül a rövidített játékban. A második játszma befejezése volt a döntő fordulópontja. A nem túl színvonalas, de kivételesen harcias és idegtépő mérkőzésen a mélyen alulteljesítő Novak nemcsak nagy nehezen tartotta a lépést, hanem a harmadik játékórába lépve lassan felül is kerekedett. Egészen a 34. játékig kellett várnia a következő breaklehetőségre, amikor egy keresztlabdával indított, Murray pedig a hálóba bombázott. Đoković ezzel 5:3-ra húzott el a harmadik játszmában, amelyet saját adogatásán azonnal meg is nyert. A talpán felszakadt hólyagokkal is bajlódó Murray már nem tudott újítani, Đoković a negyedik játszmában kétszer egymás után elnyerte az adogatását, amivel 5:1-re is vezetett, s ezzel a serleget is bebiztosította.

Đokovićnak a vasárnapi az 599. profi meccse volt 476:123-as győzelmi aránnyal, zsinórban 21 mérkőzést nyert meg az Australian Openen, hatodik GS-serlegével pedig az öröklista 10–12. helyére állt Boris Beckerrel és Stefan Edberggel. Több titulust a nyílt korszakban, tehát 1969-től csak Federer (17), Pete Sampras (14), Björn Borg és Rafael Nadal (11), Jimmy Connors, Ivan Lendl és Agassi (8), John McEnroe és Mats Wilander (7) nyertek. Csak Novak egészségétől függ, hogy az év végéig ezen és sok más öröklistán is további hétmérföldes lépéseket tegyen.

Đoković számára nincs pihenő: a hétvégén már a Davis-kupában érdekelt, hisz egyik idei célja a Salátástál másodszori elhódítása. Azután három hetet pihenhet, tornán pedig legközelebb február 25-étől Dubajban láthatjuk, ahol már háromszor volt bajnok, de ahol tavaly az elődöntőben bukott el, így most azt a serleget is vissza óhajtja hódítani.

Női egyesben a kínai Na Li esélyeit a bokasérülés törölte el. Na Li jól kezdett a címvédő Azarenka ellen, a második játszmában azonban megsérült, és bár bátran folytatta, már nem volt képes a teljes ellenállásra. Azarenka így második Grand Slam-serlegét nyerte, amivel az aktív teniszezőnők között a két Williamsszel, Sarapovával és Kuznyecovával annak az ötösnek a tagja, amelynek tagjai két vagy több nagy tornát nyertek. A győzelem Azarenkának azt is jelentette, hogy megvédte a ranglista első helyét is, bár az elkövetkező időszakban a csak néhány száz pontos előny védése számára kimondottan komoly feladat lesz.

A Bryan fivérek 13. alkalommal nyertek nagy tornát, ami együttesen csúcs, egyénenként viszont még mindig az ausztrál Todd Woodbridge áll az élen 16 elsőséggel, amelyek közül 12-t honfitársával, Marc Woodforde-dal hódított el.

Eredmények, férfiak, döntő: Đoković–Murray 6:7, 7:6, 6:3, 6:2. Nők, döntő: Azarenka–Na Li 4:6, 6:4, 6:3. Férfi páros, döntő: B. Bryan/M. Bryan–Haase/Sijsling 6:3, 6:4. Vegyes páros, döntő: Gajdošová/Ebden–Hradecká/Čermak 6:3, 7:5. Fiúk, döntő: Nick Kyrgios (ausztrál)–Thanasi Kokkinakis (ausztrál) 7:6, 6:3. Lányok, döntő: Ana Konjuh (horvát)–Katarian Siniakova (cseh) 6:3, 6:4.

ANDREZIEUX. – A női ITF-torna negyeddöntőjében: Remondina–Krunić 7:5, 6:0.

A DÖNTŐSÖK NYILATKOZATAI

Novak Đoković: – Ha a legnagyobb riválissal és a döntőbe csúcsformában érkező élvonalbeli teniszezővel kell vívni a zárómeccset, akkor az sehogyan sem lehet könnyű, zsinórban harmadszor megnyerni meg szinte hihetetlenül hangzik. Ott bent a pályán nagyon izgalmas volt, a győzelem pedig határtalan örömet jelent számomra. Egy biztos, a mai diadal után nagy önbizalommal tekinthetek az idény további megpróbáltatásai elé.

Andy Murray: – Szívből gratulálok Novaknak, megérdemelte a győzelmet. Mégis, ilyen fokon egészen apró dolgok döntenek. Egy-két pont itt vagy ott, s már el is dőlt. Szerintem perdöntőnek bizonyult, hogy én nem használtam ki a nagyszerű alkalmat a második játszma elején, ő viszont a harmadik szett vége felé élt a lehetőséggel. Ekkor akkora lélektani előnybe jutott, hogy én már sehogyan sem állíthattam meg.

NOVAK MELBOURNE-I EREDMÉNYEI

1. forduló: Paul Henri Mathieu (francia) 6:2, 6:4, 7:5

2. forduló: Ryan Harrison (amerikai) 6:1, 6:2, 6:3

3. forduló: Radek Štepanek (cseh) 6:4, 6:3, 7:5

nyolcaddöntő: Stanislas Wawrinka (svájci) 1:6, 7:5, 6:4, 6:7, 12:10

negyeddöntő: Tomaš Berdych (cseh) 6:1, 4:6, 6:1, 6:4

elődöntő: David Ferrer (spanyol) 6:2, 6:2, 6:1

döntő: Andy Murray (brit) 6:7, 7:6, 6:3, 6:2