2024. április 18., csütörtök
FÉRFIKÉZILABDA-VB

Egy félidő alatt spanyol aranyérem

Azok után, hogy szombaton a bronzmérkőzésen Horvátország ötgólos különbséggel legyőzte Szlovéniát, mindenki arra számított, hogy a házigazda Spanyolország és az aktuális Európa-bajnok Dánia összecsapása még szorosabb küzdelmet hoz majd vasárnap. Nem sokáig maradt azonban izgalmas a finálé, a spanyolok ugyanis már az első félidőben behozhatatlan előnyre tettek szert. Az 20. percig, azaz 9:8-as spanyol vezetésig fej fej mellett haladtak a csapatok, ám a hátralévő 10 percben a hazai együttes egy 9:2-es sorozatot produkált, így 8 gólos előnnyel (18:10) vonulhattak a szünetre.

A második félidő dán góllal kezdődött, utána viszont csaknem 10 percig egyáltalán nem tudtak betalálni, miközben a hispánok dobtak 8 gólt, így már 15 gól volt a különbség a két csapat között (26:11). Az 54. percre ez a különbség tovább nőtt, 18 gólosra (33:15), már régen biztos volt, hogy melyik csapat nyeri a mérkőzést és egyben története második világbajnoki aranyérmét. A vége spanyol örömkézilabda, önfeledt ünneplés közepette 35:19. Érdekesség, hogy a dánok az előző tornán is másodikak lettek, de akkor csak hosszabbítás után kaptak ki 37:35-re a franciáktól a fináléban. Most viszont akkora vereségbe szaladtak bele, hogy azt talán örök életükre megemlegetik…

A MÉRKŐZÉSEK JEGYZŐKÖNYVE

Bronzmérkőzés: Horvátország–Szlovénia 31:26 (14:13)

Barcelona, 8500 néző. V.: Nacsevszki, Nikolov (macedónok).

Horvátország: Alilović (9 védés), Ivić, Stepančić, Duvnjak 8, Vori, Gojun, Ninčević 5, Čupić 8, Marić 1, Musa, Lacković, Mandalinić, Vuković, Bićanić 4, Kopljar 4, Štrlek, Horvat 1, Šprem.

Szlovénia: Prošt (16 védés), Škof, Zorman 1, L. Zvižej 3, Bundalo, Marguč 3, Pucelj 1, Dolenec 2, Škube 3, Bežjak, Gaber 1, M. Zvižej 3, Bilbija, Mačkovšek 3, Gajić, Katvičnik 4, Dobelšek 3.

Hétméteresek: 4/5, ill. 1/1

Kiállítások: 6, ill. 4 perc

Döntő: Spanyolország–Dánia 35:19 (18:10)

Barcelona, 19 000 néző. V.: Krstić, Ljubić (szlovének).

Spanyolország: Sterbik (12 védés), Sierra (2 védés), Entrerríos 3, Rocas, Maqueda 5, Tomas 1, Sarmiento 1, Aguinagalde 5, Cañellas 7, Montoro 2, Morros 1, Ruesga, García 2, Rivera 6, Ariño, Guardiola 2.

Dánia: Landin (6 védés), Green (10 védés), Mortensen, Eggert 3, Markussen 2, Lauge 1, Spellerberg, Nøddesbo 1, Svan, Lindberg 1, R. Toft, Møllgaard 4, Søndergaard 4, H. Toft 1, Hansen 2, Nielsen.

Hétméteresek: 1/1, ill. 2/2

Kiállítások: 6, ill. 2 perc

MAGYAR NYILATKOZATOK

Iváncsik Gergő: – Egyáltalán nem vagyok elégedett azzal, amit nyújtottam. Nem szépítem, nem voltam jó formában. És nem is kertelek: bármennyire is szomorú, nem ez volt az első világverseny, amelyen nem tudtam annyit segíteni a csapatnak, amennyit szerettem volna. A rossz sorozat a tavalyi Európa-bajnokságon kezdődött, és – ami számomra különösen fájó – az olimpián folytatódott. A vébé volt a harmadik a sorban. S ez már sok! Bármennyire is fájó volt, de a történtek után hoztam egy döntést. Leszögezem, nem végleges, ám Mocsai Lajos szövetségi kapitánnyal abban maradtam, hogy egy évig nem szerepelek a válogatottban. Addig csak a klubomra szeretnék koncentrálni.

Mocsai Lajos: – Öregszenek a játékosok. Harminc felett járó emberekről beszélünk, akik hosszú évek óta a válogatott, klubcsapat, család háromszögben élnek. Ebben az őrült terhelésben kell folyamatosan teljesíteniük. Borzasztóan kevés a szabadidő, nem elég a tökéletes regenerálódásra. A magyar kézilabda felelőssége, hogy nem nevelődött ki egy újabb garnitúra, és a szaksajtóé is, hogy nem hívta fel a figyelmet erre a veszélyre. Én is szívesen mentem volna ki a világbajnokságra fiatalabb kerettel, de egyszerűen nincsenek meg azok a kézilabdázók, akikre szükség lenne. A nagy nemzetek utánpótláscsapatai rendre ott vannak a korosztályos tornák élmezőnyében.

A LEGJOBBAK

Góllövőlista: 1. Anders Eggert (dán) 55 gól, 2. Ivan Čupić (horvát) 50, 3–4. Sz. Rutenka (fehérorosz és T. Dibirov (orosz) 46, 5. K. Lazarov (macedón) 44, … 18. M. Ilić (szerb) 33, … 25. Császár (magyar) 29 gól.

Kapusok: 1. Wichary (lengyel) 46,6%, 2. Mosztafa (egyiptomi) 44%, 3. Tatai (magyar) 43,4%, Bogdanov (orosz) 39,8%, 5. Sierra (spanyol) 39,3%, 6. Prošt (szlovén) 39,2%, 7. Mikler (magyar) 38,5%, … 16. Stanić (szerb) 35,8%, … 20. Sterbik (spanyol) 33,7%.

A torna álomcsapata: Niklas Landin (dán, kapus), Hans Lindberg (dán, jobbszélső), Nagy László (magyar, jobbátlövő), Julen Aguinagalde (spanyol, beálló), Domagoj Duvnjak (horvát, irányító), Alberto Entrerríos (spanyol, balátlövő), Timur Dibirov (orosz, balszélső).

A torna leghasznosabb játékosa (MVP): Mikkel Hansen (Dánia).