2024. április 19., péntek

Térbontás különböző valóságszinteken

Magyarkanizsán volt a bemutatója, és itt lesz a repríze is a Gondolat-Jel Társulat Vásott kölykök című előadásának

Zsúfolásig telt ház előtt zajlott csütörtökön este a magyarkanizsai Művészetek Házának kisszínpadán a Gondolat-Jel Társulat Vásott kölykök című előadása.

Oláh Tamás rendezővel még a bemutató előtt beszélgettünk.

– Maga a dráma is nagyon érdekes, Jean Cocteau regényéből Forgách András írta a szöveget, ezzel dolgoztunk. Előző előadásunkhoz, a Faust: Esse immor(t)alishoz képest kevesebbet változtattunk a szövegen, viszont megpróbáltuk a szöveg humorát és a tragédiáját egyszerre megmutatni, egymás mellett játszatni ezt a kettő világot. Felnőtteknek szóló az előadás, mert talán nehéz követni a különböző valóságszintek közötti váltakozásokat, és ez talán elidegenítheti tőle a gyerekeket, nagyon fiatalokat. Míg előző előadásunk etűdökből állt, ez sokkal inkább drámamű, azért választottam ezt, hogy belekóstoljunk egy ilyen munkába is, és utólag azt kell mondanom, hogy sokkal nehezebb volt, mint az improvizációk alapján megszülető előadás. Ez amellett, hogy kísérleti, nagyon nehezen előadható, nagyon nagy felkészülést igényelt a színészektől is, hogy ezeket az ellentétes, furcsa érzelmeket színpada vigyék. Úgy érzem, kihoztuk a legtöbbet magunkból, a darabból – mondta Oláh Tamás.

Arra a kérdésre, hol láthatja a közönség legközelebb az előadást, közölte:

– A magyarkanizsai premier után rögtön a jövő héten, tehát február elsején lesz a repríz, ugyanitt. Ebben az évben is részt veszünk az Amatőr Színjátszófesztiválon, illetve a KSZV-n, és folyamatban vannak az egyeztetések, szeretnénk turnéztatni, és az első félévben még Kanizsán is előadni. A továbbiakban valamiképpen a térrel szeretnék foglalkozni, ez az előadás is már részben a tér problematikáját járja körbe, látható, hogy a díszletünk kicsike, nem a hagyományos, frontális nézőtér érvényesül, és hát valamiképpen ezt szeretném tovább bontani, lebontani a nézőknek, a színészeknek meg a térnek ezt a viszonyát.

Ez a „térbontás” azonban jóval bonyolultabb feladatót ró a színészekre.

– Igen, ez nehéz, hogy mindenki valamit kapjon, nyilván nem ugyanazt, mindenki egy kicsit mást fog kapni. Illetve ugyanazt kapják, csak egy kicsit másképpen – jelentette ki a darab rendezője.

Szereplők:
Elisabeth – Ábrahám Gréta
Paul – Katona Gábor
Gerard – Kovács Tamás
Agathe / Dargelos – Antóci Dorottya
Michael – Muhi László
Mama / Mairette – Bicskei Kata
Díszlet és jelmez: Gömöri Éva
Zene: Sergei Kleyn
Plakát: Oláh Dóra
Rendező: Oláh Tamás.