2024. április 24., szerda

Iskolanapot ünnepelt az 50 éves Paulinum

A pápa kitüntette a jubiláló oktatási intézmény két tanárát

A szabadkai Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium és Kollégium pénteken ünnepelte iskolanapját és egyben a szeminárium kápolnájának búcsúját. Szerbia egyetlen katolikus oktatási intézménye e tanévben 50 éves. A szeminárium kápolnájában latin, magyar, horvát nyelvű ünnepi szentmisét tartottak Orlando Antonini apostoli nuncius, vatikáni nagykövet főcelebrálásával Stanislav Hočevar belgrádi érsek, Gyulay Endre nyugalmazott szeged-csanádi püspök, Fehér Tivadar, az Augustinianum rektora és Miocs József, a Paulinum vezetője. A jubileum alkalmából XVI. Benedek pápa magas kitüntetésben részesítette a Paulinum két tanárát Léner Balázst, aki már 22 éve matematikára oktatja a diákokat és Stipan Stantić, aki ugyanennyi ideje oktatja földrajzra az iskola tanulóit. Orlando Antonini azt kívánta az 50 éves intézménynek, hogy a jövőben is gyarapodjon, fejlődjön és nagyszemináriummá, azaz felsőfokú oktatási intézménnyé alakuljon, amely a papságra készülőket képzi hivatásukra.

Az ünnepségen megjelent Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke, Deli Andor tartományi oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkár, Várkonyi Zsolt, az MNT közigazgatási hivatalának elnöke, Dragan Đurić, Horvátország szabadkai főkonzulja, Kern Sólya Mária, Szabadka Város képviselő-testületének elnöke és az önkormányzat más képviselői, Kern Imre, a Tartományi Nagyberuházási Alap igazgató-helyettese. A rendezvényen részt vettek Takács Márta, a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar megbízott dékánja és a város iskoláinak vezetői, a horvát és a német nemzeti tanácsok képviselői, valamint a keresztény értékrendű civil szervezetek vezetői, a Paulinum egykori és jelenlegi diákjai, a szülők és más meghívottak.

A pápai kitüntetésben részesült Léner Balázs tanár úr azért szeret ebben az intézményben dolgozni, mert nemcsak a matematikára oktatja a diákokat, hanem igyekszik rájuk pozitívan hatni, hogy olyan értékes emberek legyenek, akik Isten törvényei és parancsai szerint élnek, és majdan megállják a helyüket úgy is mint az egyház és a társadalom hasznos részeiként.