2024. március 29., péntek
AUSTRALIAN OPEN

Melbourne-ben Novak a Rettegett

Đoković 89 perc alatt győzte le David Ferrert - Melbourne-ben a világelső zsinórban már 20 meccset nyert - Ma Federer-Murray - Na Li legyőzte Sarapovát, és szombaton Azarenkával játszik a se

Novak Đoković tegnap alig 89 perc alatt 6:2, 6:2, 6:1-re legyőzte a spanyol David Ferrert az Australian Open elődöntőjében, így vasárnap reggel 7 óra 30 perces kezdettel a mára kiírt Federer-Murray elődöntő győztesével csatázhat a zsinórban harmadik, összesen pedig negyedik melbourne-i serlegért.

Az előzőleg mutatottak alapján és Ferrer jellegzetes játékstílusa miatt kemény és hosszú csatát vártak a szakértők, ám Novak mindegyikükre rácáfolt. Pályafutása egyik legszínvonalasabb teljesítményével rukkolt ki, és egyetlen pillanatban sem engedte meg a spanyolnak, hogy a meglepetésről álmodozhasson. A helyi idő szerint 7.45-kor kezdődő mérkőzésen a világelső már két játszmát nyert naplemente előtt, majd ugyanabban a ritmusban folytatva 26 perccel később már ünnepeltethette is magát. A mérkőzés statisztikája is a teljesen egyenlőtlen küzdelemtől szól, hisz Novak mind a hét breakalkalmat pontra váltotta, közben a spanyolnak egyetlen ilyen lehetőséget sem engedett. Valójában Ferrer nagyon messze járt attól, hogy elnyerje Novak adogatását, hisz fogadóként a 11 játékban mindössze 7 labdamenetet nyert meg, közben a saját kezdőütésén 41-et vesztett el. Az összpontok száma tekintetében is döbbenetes volt Novak fölénye, hisz ott, tekintettel arra, hogy a meccs mégiscsak Grand Slam-torna elődöntője volt, elképesztő 85:41-es arányt láthattunk. Novaknál pompás 30:16 volt a nyertes ütések és az önhibák aránya, míg Ferrer, aki pályafutása ötödik nagy elődöntőjében is elbukott, a példás harciasság és igyekezet ellenére és nagyon gyönge 11:32-t produkált.

Ha nézte a meccset, Roger Federer biztosan nem aludt el, mint néhány napja, amikor a szerb Wawrinkával játszott. Inkább szorongást érezhetett, mert egy ilyen Đoković ellen biztosan kevés esélye lehetne az esetleges döntőjében. A Svájcnak mellesleg, hogy összekerüljön Novakkal, ma még meg kell vívnia a számára kellemetlen Andy Murray-vel. Kettőjük mérkőzése ma 7.30-kor kezdődik, s mindketten azzal a tudattal lépnek pólyára, hogy Đoković a tegnapi játékával Rettegett Novak aláírással csaknem fenyegetőnek is nevezhető üzenetet küldött a címükre. A mai elődöntő kétesélyes, Federernek és Murray-nek is vannak adui, de gyöngéi is, így lehetetlen megjósolni, hogy melyikük a valószínűbb továbbjutó. Erre a kérdésre Đoković sem volt hajlandó válaszolni, még abban a változatban sem, hogy kivel szeretne inkább találkozni a serlegcsatában. Mint mondta, ha megismétli a tegnapi játékot, teljesen mindegy, hogy melyikük lesz a rivális, ha pedig nem ismétli meg, abban az esetben sem fontos, hogy kivel játszik.

A nőknél szombaton a címvédő fehérorosz Viktorija Azarenka és a kínai Na Li játszik a serlegért. Azarenkának csak 6:1, 2:0-s vezetés után akadt gondja az amerikai Sloane Stephensszel, hisz kétszer is leadta az adogatását, és csak a hatodik meccslabdát volt képes győzelemre váltani. A másik mérkőzésen a kínai lesöpörte a pályáról Marija Sarapovát, akinek tegnap semmi haszna nem volt abból, hogy az elődöntőig csak 9 játékot veszített. Sarapova így már nem lehet világelső, Azarenka pedig abban az esetben marad a trónon, ha holnap megnyeri a tornát. Ha a fehérorosz veszít, akkor hétfőn Serena Williams lesz a ranglista első helyezettje.