2024. március 28., csütörtök

Későn kezdtek kapaszkodni

Szerda este véget ért Magyarország számára a spanyolországi világbajnokság, Mocsai Lajos együttese ugyanis hiába támadt fel a csapnivaló első félidő után a második játékrészben, végül 28:26-os vereséget szenvedett, és így nem jutott be a torna elődöntőjébe. Mindezért a már említett első félidei teljesítmény okolható, amikor a magyar csapatnak semmi sem sikerült, úgy tűnt, mint-ha megilletődve kezdték volna a világbajnoki ezüstérmes és aktuális Európa-bajnok Dánia elleni mérkőzést.

Az ellenfél előbb 3:0-ra, majd 5:1-re, az első negyedóra végére pedig 8:2-re húzott el. A lövések nem sikerültek, a szlovén bírók is hoztak néhány kérdéses döntést, Tatai kapusteljesítménye is elmaradt a megszokottól, az elvárttól, miközben a másik oldalon Landin őrületbe kergette a magyar támadókat. Az 15. és a 25. perc között megmaradt a hatgólos különbség, a félidő utolsó 5 percében pedig a dánok még egyet hozzátettek előnyükhöz, és behozhatatlannak tűnő, 18:11-es eredménnyel vonulhattak a szünetre.

A második félidőre egy sokkal jobb magyar csapat jött ki a pályára, és a kezdéskor felsejlő félelmet a harci tűz váltotta a játékosok szemeiben. Meg is lett az eredménye a keményebb kiállásnak, egy 4:1-es sorozattal a 35. percre feljöttek 4 gólos különbségre (15:19), a 40. percig pedig még egy gólnyit faragtak a hátrányból (18:21). De hiába dobták a gólokat a 8 találatig jutó Nagy László és társai, mivel a két dán szélsővel, a 10 gólt dobó Lindberggel és az 5 gólt jegyző Eggerttel nem tudtak mit kezdeni, tovább nem nagyon tudtak csökkenteni a hátrányon egészen a hajráig. Másfél perccel a vége előtt sikerült feljönni egy gólra (26:27), ám Möllgaard az utolsó percben betalált, és ezzel eldöntötte a továbbjutás sorsát.

Mocsai Lajos szövetségi kapitány szerint a széleken vesztették el ezt a meccset, de a bírókkal is foglalkozott néhány szó erejéig:

- Kettős érzéseim vannak a mérkőzés kapcsán. Az első félidőben nem tudtuk érvényesíteni azt a határozottságot, keménységet és hőfokot, amit kitűztünk célul. Fél helyzetekből visszahoztuk a labdát, rengeteg támadófaultot, sok támadóhibát követtünk el, azt majd meg kell nézni a videón, hogy abból az öt-hat labdából, amit elvettek tőlünk, mennyi volt korrekt. Nem örültem az első félidei játékvezetésnek. Aki ismer, tudja, hogy nem szoktam erre fogni, most sem erre fogom. A legfontosabb probléma, hogy szélről nagyon sok gólt kaptunk, mi viszont nem tudtuk belőni a szélső helyzeteinket. Ha ez megvan, akkor ez egy sokkal kiegyenlítettebb mérkőzés a kezdetektől, és talán mi kerülünk ki szerencsésebben a végjátékból.

A magyar csapat a 8. helyen zárta a világbajnokságot. A mai két elődön-tőben Dánia és Horvátország, illetve Spanyolország és Szlovénia csapnak össze egymással.

A mérkőzés jegyzőkönyve

Negyeddöntő

Dánia-Magyarország 28:26 (18:11)

Barcelona, 5000 néző. V.: Krstić, Ljubić (szlovénok)

Dánia: Landin (18 védés), Green (1 vé-dés), Lindberg 10, Söndergaard 3, Lauge,

R. Toft 3, M. Hansen 2, Eggert 5, Nielsen, Möllgaard 1, Nöddesbo 2, Spellerberg, Mar-kussen 2.

Magyarország: Tatai (3 védés), Mikler (10 védés), Harsányi 4 (2), Nagy L. 8, Csá-szár 4 (3), Zubai, Putics, Iváncsik G. 1, Nagy

K. 4, Schuch, Szöllősi 1, Mocsai 2, Vadkerti, Lékai 2, Krivokapić.

Kiállítások: 12, ill. 6 perc Hétméteresek: 4/3, ill. 6/5