2024. március 28., csütörtök

A Jobbik miatt sötétül el a Colosseum

Lekapcsolják a Colosseum világítását a magyarországi Jobbik elleni tiltakozásként január 27-én, a holokauszt nemzetközi emléknapján – jelentették be szerdán Róma városa és a Római Zsidó Közösség kezdeményezését. Vasárnap este sötétbe borul Róma egyik jelképe, a világ egyik legismertebb műemléke. Az idei holokauszt emléknapon lekapcsolják a Colosseumot sötétedés után megvilágító reflektorokat. Róma városa és a Római Zsidó Közösség így kíván tiltakozni a Jobbik „antiszemita tettei és kijelentései" ellen.

Gianni Alemanno, az olasz fővárosnak az egykori jobboldali Nemzeti Szövetség (AN) színeiben 2008-ban megválasztott főpolgármestere arra emlékeztetett, hogy az Európai Zsidó Parlament (EZSP) kedden elítélte a Magyarországon a „szélsőjobboldali Jobbikkal aggasztóan terjedő antiszemitizmust". „A Colosseum elsötétítésével Róma városa és a Római Zsidó Közösség jelképesen el akarja ítélni a xenofób tetteket és ideológiákat nem csak a magyar szélsőjobboldali pártokban, hanem egész Európában" – fogalmazott Alemanno. A főpolgármester arra szólította fel az európai fővárosokat és az egész civil társadalmat, csatlakozzon az "emlékezés tanítására és átadására".

Riccardo Pacifici, a Római Zsidó Közösség elnöke kijelentette: „ma egy európai ország az antiszemitizmus rémálmában él, a múltba, a harmincas évekbe való visszaugrással. Mi olasz és európai polgárok ezt nem tűrhetjük.” Mint állította, „azt tudni, hogy Magyarországon barna ingben mennek a parlamentbe, az utcán masíroznak és egyedül arra gondolnak, hogy zsidókat vagy izraelieket listázzanak, merénylet az évtizedek alatt újraépített értékek ellen és elborzaszt bennünket. De nem maradunk közömbösek. A közömbösség az intolerancia szövetségese".

A Colosseum fényeinek kikapcsolása gyakori tiltakozási mód Rómában.

„Akár a párizsi Eiffel-torony, a washingtoni Fehér Ház vagy a jeruzsálemi siratófal fényeit is lekapcsolhatják, a Jobbik akkor is a kiszolgáltatott magyar emberek érdekeit fogja védeni politikájában" – kommentálta tegnapi közleményében Volner János, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese azt a bejelentést, hogy január 27-én, a holokauszt nemzetközi emléknapján lekapcsolják a Colosseum világítását a magyarországi Jobbik „antiszemita tettei és kijelentései" elleni tiltakozásul.