2024. március 28., csütörtök

Nem emelik a tandíjakat az Újvidéki Egyetemen

A karokon a tandíjbefagyasztás miatt keletkező hiányt a tartományi költségvetésből pótolják – Az egyetem központi épülete február közepéig elkészül

Az Újvidéki Egyetem Szenátusának csütörtöki ülésén egyhangú döntés született arról, hogy a következő tanévben is ugyanannyiba kerüljön a képzés az univerzitás egyes karain, mint a 2012/2013-as tanévben – erről tájékoztatták a nyilvánosságot dr. Miroslav Vesković, az egyetem rektora és dr. Dragoslav Petrović tartományi tudományügyi és technológiafejlesztési titkár közös sajtótájékoztatójukon.

A Vajdasági Kormány mint az egyetem alapítója kötelezettséget vállalt, hogy saját költségvetéséből pótolja az infláció miatt a karokon keletkező bevételkiesést” – mondta Petrović, aki hozzátette, a rektorral egyetértettek abban is, hogy a felvételi politikát a vajdasági munkaerőpiac igényeihez kell igazítani. A reszorttitkárság már elkészítette az erre vonatkozó elemzését, melynek alapján hétfőig leteszik az asztalra azt a javaslatot is, amely tartalmazza az egyes szakokra vonatkozó felvételi keretszámokat.

Vesković a sajtótájékoztatón bejelentette: február közepéig befejeződnek a munkálatok az egyetem ún. központi épületén, így több évtizedes várakozás után tavaszra végre beköltözhet ide a teljes rektori apparátus, de helyet kapnak az épületben az egyetemhez kötődő egyéb szervezetek is.

A rektor emlékeztetett arra, hogy a felsőoktatás minőségét a nemzetközileg elismert ranglistákon elfoglalt hely mutatja, éppen ezért az Újvidéki Egyetem azt tűzte ki céljául, hogy két-két és fél éven belül fölkerül az ún. Sanghaji Listára, vagyis a világ 500 legjobb univerzitása közé. E cél megvalósítása érdekében konkrét intézkedéseket is foganatosítanak – mondta Vesković.