2024. április 19., péntek

A CT-t megjavíthatják, az MR-berendezést nem

Goran Bićanin: A közbeszerzési folyamatok megnehezítik a Szabadkai Közkórház működését

Várhatóan a hónap végén használatba helyezik a Szabadkai Közkórházban a CT-berendezést, amellyel már szeptember óta nem tudnak felvételeket készíteni. Ugyanakkor az MR-berendezést a központi számítógép meghibásodása miatt – megjavításához mintegy 4,7 millió dinárra lenne szükség – nagy valószínűséggel a közeljövőben nem tudják működtetni.

Goran Bićanin

Goran Bićanin

– Még tavaly szeptember 17-én sürgős kérvénnyel jeleztük a tartományi egészségügyi titkárságnak, hogy a Multi Slice (többszeletes) CT-berendezés működéséhez szükség van röntgencsőre, ami egyébként nagyon fontos szerepet játszik a képalkotásban. Ez olyan alkatrész, amelyet egy bizonyos idő után cserélni kell. Vagyis a CT esetében nem meghibásodásról van szó, csupán olyan alkatrészt kell kicserélni, amely elhasználódott – emelte ki Goran Bićanin, a Szabadkai Közkórház igazgatója. Hozzátette: noha szükség lenne arra, hogy hosszabb időre karbantartási szerződést írjanak alá egy vállalattal, ezt nem tehetik meg, ugyanis a törvény szerint ahhoz, hogy valaki közbeszerzést írjon ki, meg kell hozzá legyen a szükséges pénze. A tartományi, illetve az állami szervek is éves költségvetésben gondolkodnak, így minden egyes közbeszerzést csak szükség szerint tudnak kiírni.

Rámutatott arra, hogy 2008 óta, amióta működésbe helyezték a CT-berendezést, 33 260 felvételt készítettek. A berendezés szeptember óta nem működik, és csak novemberben írhatta ki a kórház a közbeszerzési pályázatot, amely december 31-én lezárult. A General Electric vállalattal január 15-én írták alá a szerződést a CT röntgencsövének cseréjéről, vagyis az igazgató szerint a hónap végén már várhatóan működésbe hozzák ezt a gépet.

Ugyanakkor elmondta, hogy az MR-berendezéssel is hasonló gondjuk van, de ez sokkal drágább gép, így a szükséges alkatrészek is drágábbak.

A mágneses rezonancia berendezést a Kamenicai Onkológiai Intézet adta át a szabadkai kórháznak, mivel az intézet újat kapott. A szabadkai kórháznak ugyanakkor, hogy ezt a berendezést működtesse, teljesen új termet kellett kialakítania, illetve fel kellet újítani az elektromos vezetékeket, ebből kifolyólag egy új, erősebb trafóállomást állítottak fel.

– A Köztársasági Egészségbiztosítási Alap június 20-án hagyta jóvá, hogy dolgozhassunk az MR-berendezésen, azóta 1540 felvételt készítettünk. Októberben kérvénnyel fordultunk az alapítónkhoz, a tartományi egészségügyi titkársághoz, hogy hagyja jóvá és különítsen el 75 ezer eurót egy évre a gép javítására. Ám a tartományi titkárság kérelmünket nem hagyta jóvá, vagyis a mai napig nem elkülönítettek el pénzt. Akkor még egy, szintén elhasználódott alkatrészt kellett volna kicserélni, amelyet a képalkotás során használunk – mutatott rá az igazgató. – A hivatalos karbantartóktól egy hónapra elkaptuk az alkatrészt, azzal, hogy megígértük a gyártónak, ez alatt az idő alatt beszerezzük a hozzá szükséges 1 millió 655 ezer dinárt. Az alapítónk nem tudott pénzt biztosítani, így az alkatrészt vissza kellett adnunk. Egy ideig még készítettük a felvételeket, csupán a páciensek fejét nem tudtuk lefilmezni. Most pedig már nagyobb a baj, ugyanis december végén a váratlan áramkiesés miatt tönkrement a berendezés számítógépe, így a javításhoz ma már 4,7 millió dinár szükséges.

Mivel jelentős összeg, ennyit a kórház önerőből nem tud elkülöníteni, ugyanakkor a tartományi titkárság számára is erőfeszítéseket jelent, így a kórház igazgatójának szavai szerint a közeljövőben nem tudják működésbe hozni az MR-berendezést. Folynak a tárgyalások a biztosítóval, ugyanakkor Szabadka önkormányzatával is, addig viszont a pácienseket a szakorvosok a Kamenicai Onkológiai Intézetbe utalják, mint korábban is tették. Információ szerint egy-egy páciensnek megközelítőleg fél évet is kell várnia a vizsgálat elvégzéséig.