2024. március 29., péntek

Ugljanin kilépésével fenyegeti a kormányt

A tárca nélküli miniszter a vele megkötendő koalíciós megállapodás aláírásához köti maradását

Ha a szerb kormány január 27-ig nem írja alá vele a koalíciós megállapodást, akkor kilép a kormányból Sulejman Ugljanin tárca nélküli miniszter, a Szandzsáki Demokratikus Akciópárt elnöke, aki maradásának feltételeként egy másik kikötést is megfogalmazott a kormány irányában, ez pedig a bosnyák közösség helyzetének javítása lenne.

Ugljanin elmondta: a kormányba való belépéséről szóló megállapodásban pontosan megfogalmazták, hogy milyen intézkedésekkel kellene javítani a szerbiai bosnyákok helyzetén, ezt a megállapodást azonban nem is írták alá és ennek értelmében nem is hajtják végre.

– Erről mindenféleképpen beszélgetni kívánok a szerb kormány képviselőivel. A megállapodást alá kell írni. Ha ez megtörténik és elkezdjük végrehajtani a megállapodásban megfogalmazott intézkedéseket, akkor a bosnyákok problémái megszűnnek létezni. Ha ez nem történik meg, akkor kilépek a kormányból. Január 27-én lesz hat hónapja, hogy beléptem a kormányba. Hiszem, hogy ez elegendő idő a koalíciós megállapodás aláírásához, nincsen mire várni. Ha a bosnyákok helyzete nem javul, akkor nincs okom részt venni a kormány munkájában. A kormány tagjai eddig elkerülték a beszélgetést velem ebben a témában. Igaz, hogy sok a gond Koszovó, a gazdaság és a korrupció ellenes harc miatt, ugyanakkor csak azzal a kikötéssel voltam hajlandó tagja lenni a kormánynak, ha meghatározott határidőn belül aláírjuk a bosnyákok helyzetének javításához hozzájáruló megállapodást – összegezte érveit Ugljanin, valamint hozzátette: akármi is történik, ezentúl is a szandzsáki bosnyákok jobb helyzetéért fog küzdeni.