2024. április 24., szerda

„Valótlan a szervezőbizottság elnökének állítása”

A tartományi kormány delegációja a polgárokkal együtt koszorúzott Újvidéken

Az újvidéki razzia 71. évfordulója alkalmából szerdán gyászgyűlést tartottak a Razzia áldozatai rakparton lévő szoborcsoportnál. Az idei megemlékezésen első alkalommal voltak jelen mind Szerbia, mind Magyarország kormányfőhelyettesei, és a muzulmán egyház képviselői is először jelentek meg az eseményen. Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke csütörtökön Óbecsén újságíróknak nyilatkozva cáfolta azokat a híreszteléseket, miszerint nem koszorúzott az emlékhelyen.

Pásztor István: Nem tudom, vajon a hovatartozásom miatt döntöttek így vagy a vajdasági parlamentet ítélték méltatlannak arra, hogy a képviseletében koszorút helyezzek el az áldozatok emlékér (Fotó: Ótos András)

Pásztor István: Nem tudom, vajon a hovatartozásom miatt döntöttek így vagy a vajdasági parlamentet ítélték méltatlannak arra, hogy a képviseletében koszorút helyezzek el az áldozatok emlékér (Fotó: Ótos András)

– Szerdán Újvidéken a polgárokkal együtt koszorúztam. Közvetlenül január elseje után jelentettem be ebbéli szándékomat, de valakiknek fontos volt, hogy én ne a koszorúzási ceremónia keretein belül tehessek eleget ennek a gesztusnak. Nem tudom, vajon a hovatartozásom miatt döntöttek így vagy a vajdasági parlamentet ítélték méltatlannak arra, hogy a képviseletében koszorút helyezzek el az áldozatok emlékére. Ezekre a kérdésekre másoknak kell választ adniuk, de azt gondolom, hogy amíg ilyen megtörténhet, senki ne csodálkozzon mindazon, ami Vajdaság vonatkozásában Újvidéken vagy máshol történik – jelentette ki Pásztor István.

Az újvidéki razzia 71. évfordulója alkalmából megrendezett gyászülés szervezőbizottsága nem engedélyezte a Tartományi Képviselőház képviselőinek részvételét a koszorúzáson – közölte a vajdasági kormány sajtószolgálata. A közleményben kiemelik, hogy valótlan a szervezőbizottság elnökének állítása, miszerint azért nem vehetett részt a képviselőház delegációja a megemlékezésen, mert „túl későn” jelentkeztek volna.

– A Tartományi Képviselőház protokollszolgálata a szervezőbizottság megalakulását követően szinte mindennap jelezte a képviselőházi delegáció részvételi és koszorúzási szándékát. Ennek ellenére a tartományi kormány számára január 21-én továbbított protokoll és delegációlista nem tartalmazta a Tartományi Képviselőház delegációjának névsorát. A Tartományi Képviselőház protokollszolgálata telefonon kérte számon a szervezőbizottság elnökét a mulasztásról, amelyre azt a választ kapta, hogy „ez a szervezőbizottság álláspontja, és nem fűzhető hozzá semmiféle kommentár” – áll a közleményben.

Ebből kifolyólag a képviselőház delegációja, Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke, valamint Milivoj Vrebalov és Dušan Jakovljev alelnökök a polgárokkal együtt koszorúztak és vettek részt a megemlékezésen. Az áldozatok iránt érzett mély tiszteletből a Tartományi Képviselőház nem kívánta szerdán közleményekkel csorbítani a megemlékezés jelentőségét. Kiemelik, hogy bár a szervezőbizottságnak, akármennyire is érthetetlen, joga volt így döntenie, és joga volt ahhoz is, hogy eltitkolja a döntés okát, de semmi joga sincs olyan valótlanságokat állítani, miszerint a tartományi kormány delegációja azért nem vehetett részt a megemlékezésen, mert „túl későn szólt”.