2024. április 25., csütörtök

Patkányméreg lehet a vaníliás nápolyiban

Feltehetően rágcsálóméreggel szennyezett tejport használtak fel egyes lengyel édességek gyártásakor, és az élelmiszerekből a magyarországi boltok polcaira is került. Az Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szerint semmiképp sem szabad elfogyasztani az érintett édességeket. A Tesco azonnal kivonja a forgalomból a terméket.

A TS vaníliaízű krémmel (74 százalék) töltött ostyaszeletekből a jelenlegi információk szerint a Tesco-áruházakba szállított a gyártó. Az érintett termék 175 grammos, minőségmegőrzési ideje 2013. IV. 21., azonosító száma pedig 2-0771-210413. A hatóság közleményében felhívja a figyelmet arra, hogy ezzel az azonosítóval ellátott, korábban vásárolt termékeket semmilyen körülmények között ne fogyassza el senki.

A hivatal kedden kapott értesítést az európai uniós tagállamok által működtetett, az élelmiszerre és takarmányra vonatkozó gyorsriasztási rendszeren. Ennek nyomán azonnal elrendelték az édességek kivonását a forgalomból, és az eset kivizsgálását.

A lengyel édességek gyártása során feltehetően rágcsálóméreggel szennyezett tejport használtak fel. Ebben rágcsálóirtó szerre emlékeztető rózsaszínű granulátumot találtak, bár még nem bizonyított, hogy a granulátum valóban rágcsálóméreg-e. Az alábbi termékekről van szó: Stilla DolceCocoa, Vanila wafles, Wafle Max, Poesia Milk Cream, Wiener Eiswaffel. A termékek gyártója a lengyel Magnolia vállalat. A termékből szállítottak Csehországba, Szlovákiába, Németországba és Litvániába is.

A Tesco közleményben reagált a hírre és azonnali hatállyal kivonta a forgalomból a kétes terméket. A vásárlóknak blokk nélkül is visszaadják a termék árát.