2024. április 19., péntek

Tervezhetőbb mezőgazdaság

Fremond Árpád: Mindenki, aki mezőgazdasággal foglalkozik, jogosult lesz támogatásra

Jónak nevezte Fremond Árpád, a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselője, hogy az eddigi gyakorlattal ellenben Szerbiában törvénnyel szabályoznák a mezőgazdasági támogatások kiosztását. A mezőgazdasági kérdésekkel megbízott képviselő megjegyezte, hogy a támogatásokat eddig rendeletekkel szabályozták, így nemcsak évente, hanem év közben is változtak a rendeletek, velük együtt pedig a támogatások nagysága és feltételei.

– A folyamatos változások miatt nagyon oda kellett figyelni a termelőknek, és több ízben vezetett bonyodalmakhoz a támogatások igénylése, szétosztása. Az új törvénnyel előre látható agrárpolitikája lesz az országnak, a termelők pedig előre tervezhetnek majd, hiszen tudni fogják, hogy melyek azok a minimumok, amelyekre számíthatnak – mondta Fremond.

A jogszabály pozitívumait boncolgatva a VMSZ képviselője megjegyezte, hogy a gazdák biztos támogatásra számíthatnak, amelyet nem lehet majd csökkenteni, hiszen azt törvény szabályozza. A törvényjavaslat szerint a termelők hektáronkénti 12 ezer dinárra jogosultak.

– Erre minden termelő jogosult lesz, hiszen a támogatás kiosztását nem kötik a nyugdíjalap befizetéséhez – részletezte a mezőgazdasági kérdésekkel megbízott képviselő.

A 12 ezer dináros támogatás két részre oszlik, ugyanis hektáronkénti 6 ezer dinárt fognak közvetlenül kiosztani, míg 6 ezer dinárt előlegként – műtrágya-, üzemanyag- és vetőmagár-térítésként – folyósítanak.

Mint azt a képviselő megjegyezte, a VMSZ tavaly közvitát szervezett a jogszabállyal kapcsolatban, ahol több mint 30 gazdaszervezet, szakemberek, önkormányzatok vettek részt, és össze is állítottak egy javaslatcsomagot. A közvitán született megoldások közül a minisztérium beleépítette a törvénytervezetbe azt a javaslatot, hogy a költségvetés 5 százalékát a mezőgazdaságra fordítsák. Továbbá, hogy csak 100 hektárig legyen támogatás, 100 hektár felett pedig ne járjon, a 65 évnél idősebb nyugdíjas termelők gazdaságuk bejegyzésekor választhassanak, hogy a kommerciális, vagy a nem kommerciális gazdaságok közé sorolják be őket, ne pedig automatikusan a nem kommerciális gazdaságok közé kerüljenek, valamint, hogy mindenki legyen jogosult támogatásra.

– Mindenki, aki mezőgazdasággal foglalkozik, jogosult lesz támogatásra, tehát többek között a jogi személyek, a szövetkezetek, az egyházak is – szögezte le Fremond.

Mivel a közvitán megfogalmazott javaslatok közül nem került bele mindegyik a jogszabályba, a VMSZ képviselői csoportja módosítási indítványokat nyújtott be a törvényjavaslatra. Ezekkel többek között azt szeretnék elérni, hogy az egyes támogatások – például a tejprémium stb. – összegei növekedjenek. A szóban forgó indítvánnyal kapcsolatban Goran Knežević mezőgazdasági miniszter megértését fejezte ki, miszerint szükség lenne a támogatások összegének megnövelésére, azonban az idén már nem tudja őket megváltoztatni, s reméli, hogy jövőre már magasabb támogatások kerülnek kifizetésre.

– Módosítási indítványt adtunk át a mezőgazdasági miniszter hatáskörének korlátozására is, hiszen a miniszter határozza meg, hogy melyek legyenek a fejletlen régiók, hogy lehessen korlátozni a kifizetések nagyságát 100 hektárig, vagy akárcsak 20 hektárig. Azt szeretnénk elérni, hogy ne legyen ilyen hatásköre. A miniszter ígérete szerint ezt az indítványunkat elfogadja a kormány, de ígéretet kaptunk a tartomány és az önkormányzatok hatásköreinek megnöveléséről szóló indítványukra is, valamint pozitív fogadtatásra számíthatunk a kisjószágtenyésztők prémiumainak könnyebb megvalósítását illetőleg is. Amennyiben valóban jónak ítélik meg indítványainkat és elfogadják, egy jobb és pontosabb törvényt kapunk, amelyet mi is teljes vállszélességgel támogatunk majd – mondta a parlamenti képviselő.

A törvényjavaslat rendelkezéseit taglalva a mezőgazdasági kérdésekkel megbízott képviselő elmondta még, hogy a fejőstehenek után 20 ezer dinár lesz a támogatás, a tejprémium 7 dinár lesz, valamint legalább 3 ezer liter tejet kell átadni negyedévenként, hogy valaki megkaphassa a támogatásokat. Az anyakocákra, juhokra, kecskékre 4 ezer dináros támogatás jár majd, hízóbikánként 10 ezer dinár, bárányonként és a sertések után ezer dinár, míg méhkasonként 500 dinár jár majd.